Nieuws

Cafeïne toevoegen aan pijnstillers helpt

Gepubliceerd
3 juni 2015
Een dosis cafeïne gelijk aan de hoeveelheid in 1 kop koffie (100-130 mg) toevoegen aan paracetamol of ibuprofen zorgt voor adequate pijnstilling bij een groter aantal mensen. Het effect is klein maar belangrijk. Cafeïne wordt al langer toegevoegd aan pijnstillers maar het bewijs dat dit helpt was nog beperkt. Een recente update van een Cochrane-review waarbij beschikbare literatuur tot augustus 2014 werd meegenomen, geeft nu zekerheid. Paracetamol met cafeïne leidt bij meer mensen tot pijnvermindering dan alleen paracetamol.
De onderzoekers includeerden 20 onderzoeken van goede kwaliteit met in totaal 7238 patiënten. De meeste onderzoeken keken naar cafeïne toegevoegd aan paracetamol of ibuprofen en het effect daarvan op hoofdpijn, pijn na de bevalling en kiespijn na een ingreep. Er werd een klein maar statistisch significant effect gevonden van de cafeïne, onafhankelijk van de onderliggende medische ziekte en het type pijnstiller. Ongeveer 5 à 10% meer patiënten hadden baat bij de pijnstillers wanneer cafeïne werd toegevoegd, namelijk minstens 50% minder pijn ten opzichte van het maximum gedurende 4 tot 6 uur. Dit komt neer op een number needed tot treat (NNT) van 14.
Er werden in de geïncludeerde onderzoeken geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd die gerelateerd waren aan de pijnstiller of de cafeïne. De onderzoekers concluderen dat toevoeging van cafeïne dan ook veilig is wanneer aanbevolen doseringen niet worden overschreden.
Annet Sollie

Literatuur

  • 1.Derry CJ, et al. Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2014;12:CD009281. doi: 10.1002/14651858.CD009281.pub3.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen