NHG Forum

Campagne Samen Beslissen: doet u ook mee?

Gepubliceerd
6 september 2021
Op 6 september 2021 is de nationale publiekscampagne Samen Beslissen van start gegaan. Het NHG werkt hieraan mee. De campagne duurt 16 maanden en staat in het teken van het gezamenlijke beslissingsproces tussen zorgverlener en patiënt. Beiden hebben elkaar nodig om tot de beste zorg te komen, met ieder zijn eigen expertise.
0 reacties

Om Samen Beslissen te bevorderen is een campagnewebsite in het leven geroepen: begineengoedgesprek.nl.

Samen Beslissen heeft veel voordelen en verbetert de zorg; mensen zijn meer betrokken bij de behandelkeuze en houden zich beter aan afspraken. Ook leidt het mogelijk tot minder zorgkosten. Negentig procent van de mensen zegt samen te willen beslissen. Toch wordt het nog lang niet overal toegepast. Minstens een kwart van alle patiënten vindt Samen Beslissen lastig. Vaak zijn dit mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Beter en vaker samen beslissen

Uit doelgroepenonderzoek blijkt dat 46% van de zorgverleners zegt samen met de patiënt de beslissing over een behandelkeuze te nemen, terwijl 37% van de patiënten dit ook zo ervaart. Doel van de campagne is te zorgen dat zorggebruikers en zorgverleners beter en vaker samen beslissen. Diverse tips en hulpmiddelen ondersteunen dit doel. De campagne richt zich naast de huisartsenzorg ook op de medisch-specialistische en paramedische zorg en de wijkverpleging.

Informatie en tips

Op nhg.org/samenbeslissen staan informatie en tips, zoals teksten en keuzehulpen op Thuisarts.nl die patiënten helpen bij het voorbereiden van het consult. Ook het registreren van behandelgrenzen en -wensen in het HIS, transmurale keuzehulpen en wettelijke verankering komen aan bod. Huisartsen kunnen daarnaast aan de campagne bijdragen door een toolkit aan te vragen met onder meer posters, pennen en te downloaden banners voor website en sociale media. Dit is op te vragen via communicatie@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen