Nieuws

Capsaïcine, een oude bekende

Gepubliceerd
4 mei 2017
Voor de behandeling van neuropathische pijn geven smeersels met een hoge dosis capsaïcine een goede vermindering van de pijn. Helaas is het gunstige effect maar bij een deel van de patiënten aanwezig. Toch lijkt het de moeite waard het te proberen bij patiënten met hardnekkige neuropathische pijn.
In een recent gepubliceerde Cochrane-review worden acht onderzoeken beschreven waarbij in totaal bijna 2500 patiënten betrokken waren. Het zijn allemaal RCT’s van matige kwaliteit. De meeste hadden betrekking op patiënten met postherpetische neuralgie en enkele onderzoeken gingen over patiënten met hiv en diabetische neuropathie. Patiënten kregen een eenmalige behandeling met een hoge dosis capsaïcine van 8% in een pleister. 10% van de behandelde patiënten had meer dan 30% pijnreductie ten opzichte van de placebogroep (27% versus 17%). Dit komt overeen met een NNT van 8,8. Behoudens lokale klachten in de capsaïcinegroep waren er geen verschillen wat ernstige bijwerkingen betreft met de placebogroep (beide ongeveer 3%). Voor de groep patiënten die baat had bij de behandeling betekende dit eveneens een verbetering wat betreft slaap, vermoeidheidsklachten, stemming en kwaliteit van leven.Ook de NHG-Standaard Pijn uit 2016 is positief over de behandeling van neuropathische pijn met behulp van een eenmalige behandeling met hoog gedoseerde capsaïcinepleisters. Behandeling met lagere concentraties zijn niet effectief gebleken. De NHG-Standaard adviseert wel om deze patiënten te verwijzen naar de tweede lijn, zonder overigens aan te geven waarom de huisarts die behandeling niet zelf kan doen. Capsaïcinepleisters lijken een uitkomst te zijn voor patiënten met neuropathische pijn die onvoldoende reageren op de gebruikelijke medicamenteuze behandeling.
Bèr Pleumeekers

Literatuur

  • 1.Derry S, et al. Topical capsaicin (high concentration) for chronic neuropathic pain in adults. Cochrane Database Syst Rev 2017;1:CD007393.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen