Praktijk

Charmeoffensief

Gepubliceerd
10 december 2003

Eén uitzending van het programma Ook dat nog! heeft blijkbaar zoveel effect dat in drie dagen tijd driehonderd klachten over huisartsenposten binnenkwamen bij 's lands ombudsman. De bereikbaarheid is slecht, diagnosen worden gemist, en de patiënt krijgt de rekening voor een doktersconsult waar in werkelijkheid slechts een kort gesprek met de assistente plaatsvond. Afstand (in ruimte en tijd) en het ontbreken van lijf-aan-lijf contact, zijn blijkbaar fnuikend voor de arts-patiëntrelatie. Verdwenen lijken de dagen dat patiënten blind vertrouwen hadden in hun alom gerespecteerde huisarts. Hoe dat te herwinnen?

Het lijkt tijd voor een charmeoffensief. Als de patiënt dan toch zo gevoelig is voor wat media zeggen en schrijven, stel ik voor de spreekkamer vol te leggen met de klassieke dokterromans.

Een korte bloemlezing. Jennifer Taylor schrijft in Italiaans Intermezzo:

Een patiënt die verliefd is op zijn/haar dokter? Lees het anonieme De najaarsloop:

En als niets meer helpt, is er altijd nog de Geleerde Professor die uitsluitend leeft voor zijn patiënten, lees Marie-Françoise's roman Vrouwenarts Frank Daniel: Een vakantieliefde voor dokter Daniel er maar op na. Een professor hoort de vermoedelijke diagnose kanker:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen