Nieuws

Chlamydiatests nader geanalyseerd

Gepubliceerd
12 oktober 2015

Een crosssectioneel onderzoek uit Nederland laat zien dat op SOA-poliklinieken meestal mannen een chlamydiatest ondergaan terwijl de meeste chlamydiatests bij vrouwen door de huisarts worden gedaan. De tests bij de huisarts en SOA-polikliniek laten vaker een positieve uitslag zien dan de tests vanuit een poli gynaecologie. Opvallend is dat huisartsenpraktijken in tegenstelling tot SOA-poliklinieken nauwelijks extragenitale (anorectale en oroparyngeale) chlamydiatests doen.

Rondom Heerlen in een gebied met 280.000 inwoners vergeleken de onderzoekers de testpraktijken bij verdenking op chlamydia-infecties bij patiënten tussen 16 en 29 jaar.

Ze vergeleken de aantallen en uitkomsten tussen de aanvragen vanuit huisartsenpraktijken, SOA-poliklinieken en poliklinieken gynaecologie van regionale ziekenhuizen. Met multivariabele regressieanalyses werden verbanden gezocht tussen de aantallen en de uitkomsten van de chlamydiatest en de leeftijd, geslacht,  sociaal-economische status (SES) en het type aanvrager (huisarts, SOA-polikliniek of afdeling gynaecologie).

Er werden 22.831 chlamydiatests uitgevoerd waarvan er 1868 (8,2%) positief waren.  Van de tests was 4% extragenitaal en daarvan was 7,5% positief. Opvallend was dat die laatste tests voor 99% door SOA-poliklinieken werden aangevraagd. Zorgverleners op SOA-poliklinieken testten relatief meer mannen (37,2% van alle geteste mannen) terwijl huisartsen de meeste vrouwen testten (29,9% van alle geteste vrouwen). Huisartsen en SOA-poliklinieken hadden relatief de meeste positieve uitslagen van urogenitale chlamydia diagnoses: 73,3% (1326/1808). Het aantal tests bij vrouwen nam toe met de leeftijd terwijl het aantal positieve uitslagen bij hen daalde met de leeftijd. Een lagere SES gaf een hogere kans op een positieve uitslag bij patiënten van de huisarts en de gynaecoloog.

De onderzoekers pleiten ervoor actiever te vragen naar oropahryngeaal en anaal contact en het aanvragen van meer extragenitale chlamydiatests zeker bij mannen die seks hebben met mannen.

Den Heijer CD, et al. Who tests whom? A comprehensive overview of Chlamydia trachomatis test practices in a Dutch region among different STI care providers for urogenital, anorectal and oropharyngeal sites in young people: a cross-sectional study. Sex Transm Infect 2015 Aug 11. pii: sextrans-2015-052065. doi: 10.1136/sextrans-2015-052065.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen