Nieuws

Chocolade voorkomt CVA

Gepubliceerd
7 december 2011
Een hoge chocoladeconsumptie verlaagt de kans op cardiometabole aandoeningen en CVA. Toch is dit geen vrijbrief voor het onbelemmerd nuttigen van deze lekkernij.
De positieve medicinale effecten van chocolade waren al bekend bij de Maya en Azteken. Door hun ontstekingsremmende werking hebben de flavonoïden in cacao waarschijnlijk een beschermend effect op bloedvaten en bindweefsel. Dit onderzoek, dat vrijwel uitsluitend door dames werd uitgevoerd, beschrijft voor het eerst een systematische review over de effecten van chocolade en een meta-analyse op het ontwikkelen van cardiometabole aandoeningen, CVA, hartfalen in combinatie met sekse en type chocolade. De onderzoekers zochten in diverse zoekmachines vanaf 1950 tot 2010. Alleen gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken, case control-, cohort- en cross-sectionele onderzoeken kwamen in aanmerking. Na selectie bleven slechts 7 onderzoeken over, waarvan 1 transversaal onderzoek uit de Verenigde Staten en 6 cohortonderzoeken uit Europa. Geen van de onderzoeken was gerandomiseerd. Er blijkt een verband tussen hoge chocoladeconsumptie en een verlaging van het risico op cardiometabole aandoeningen. Het risico op cardiometabole aandoeningen nam af met 37% (RR 0,63; 95%-BI 0,44-0,90) en het risico op CVA met 29% (RR 0,71; 95%-BI 0,52-0,98). Een verband met hartfalen werd niet gevonden (RR 0,95; 95% BI-0,61-1,48), dat komt misschien omdat hartfalen vooral een eindstadium is van vele cardiovasculaire aandoeningen. Ongelimiteerd chocolade eten is echter geen oplossing. De in de winkel verkrijgbare chocolade bevat vaak veel vetten en suikers. Hoge inname leidt dan tot gewichtstoename, wat weer een risico vormt voor diabetes, hypertensie, et cetera. Maar voor de chocoladeletters van deze maand hebben we nu een goed excuus. (Wilma Spinnewijn)

Literatuur

  • 1.Buitrago-Lopez A, et al. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systemic review and meta-analysis. BMJ 2011;343:d4488. Doi: 10.1136.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen