Nieuws

Cijfers over COVID-19 in verpleeghuizen

Gepubliceerd
9 april 2020
Dossier
Sinds half maart 2020 registreren specialisten ouderengeneeskunde gegevens over patiënten met (vermoedelijk) COVID-19 in hun EPD’s. Hieruit blijkt een forse toename van besmettingen en sterfgevallen onder verpleeghuisbewoners, die bovenop de landelijke cijfers van het RIVM komen.
0 reacties

In GeriMedica, dat in 50% van de verpleeghuizen wordt gebruikt, zijn in amper drie weken 908 bevestigde COVID-19-gevallen geregistreerd, en 1071 patiënten die vermoedelijk zijn besmet. Van hen zijn er tot nu toe 281 patiënten overleden (14,2%) en 124 hersteld (6,3%). In Nedap, een ander groot EPD, werden 626 vermoedelijke en 183 bevestigde besmettingen gerapporteerd. In de verpleeghuizen dreigt een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de druk op het zorgpersoneel toeneemt. 

De ziekte- en overlijdensdruk van COVID-19 bij oudere patiënten reikt duidelijk tot buiten de muren van het ziekenhuis, ook huisartsen worden hiermee geconfronteerd. Goede registratie is essentieel om de totale impact van COVID-19 op de Nederlandse maatschappij te kunnen inschatten. Om die reden wordt het voor huisartsen op zeer korte termijn mogelijk een (vermoedelijk) overlijden door COVID-19 te melden via ZorgDomein. Deze functionaliteit is hopelijk binnenkort beschikbaar.

Lees meer over het artikel Flinke toename besmettingen COVID-19 in verpleeghuizen [persbericht]. 

Literatuur

  • Verenso. Flinke toename besmettingen COVID-19 in verpleeghuizen [persbericht]. 6 april 2020.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen