Nieuws

Coach helpt ouderen bij online zelfzorg

Gepubliceerd
13 april 2018
De inzet van een coach is cruciaal bij het starten en blijven gebruiken van een internetplatform dat speciaal werd ontwikkeld voor ouderen met een cardiovascualair risico. De ideale coach reageert snel, positief, persoonlijk en adequaat op berichten van de ouderen en stimuleert daarmee het gebruik. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek onder ouderen.
0 reacties

Tussen juli 2016 en januari 2017 interviewden Van Middelaar et al. 20 ouderen (32 waren uitgenodigd) die deelnamen aan het Healthy Ageing Through Internet Counselling in the Elderly-onderzoek (HATICE). De centrale onderzoeksvraag was : verbetert het cardiovasculair risicoprofiel door gebruik van een internetplatform? Een relevante vraag, aangezien gemiddeld genomen slechts 50% van de chronisch zieken zich houdt aan de adviezen over leefstijl en medicatie. Aan het onderzoek deden Nederlanders, Finnen en Fransen van 65 jaar en ouder mee met een verhoogd cardiovasculair risico. De onderzoekers sloten mensen met gebrek aan digitale vaardigheden uit, zij beoordeelden dit aan de hand van het niet in staat zijn een e-mail te versturen. Ondanks de beperking van het geringe aantal deelnemers leverde het onderzoek relevante bevindingen op.

De belangrijkste bevinding was dat de inzet van een persoonlijke coach cruciaal is, zowel bij het starten met het platform als het blijven gebruiken. De onderzoekers vonden ook dat technische problemen met het platform gebruikers ontmoedigden en dat een aantrekkelijk design en een goede interface het gebruik stimuleerden. Veel deelnemers gaven aan dat ze het makkelijker vonden om het platform ‘reactief’ te gebruiken dan proactief, bijvoorbeeld door te reageren op een herinneringsmailtje. Uiteraard bleken ook motivatie en bewustzijn van het cardiovasculair risico een rol te spelen in het gebruik. De onderzoekers geven aan dat het gebruik verder zou kunnen toenemen door het platform echt te integreren in de huisartsenpraktijk. De rol van de coach zou de praktijkondersteuner kunnen vervullen.

Lees hier meer

 

 

 

Literatuur

  • Van Middelaar T, et al. Engaging older people in an internet platform for cardiovascular risk self- management: a qualitative study among Dutch HATICE participants. BMJ Open 2018;8:e019683.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen