Nieuws

Cognitieve training bij dementie

Door
Gepubliceerd
21 augustus 2019
Per jaar krijgen in Nederland ruim 20.000 personen de diagnose dementie. Een van de meest invaliderende symptomen van deze ziekte is de cognitieve achteruitgang. Cognitieve training (CT) is een behandeling die zich richt op het oefenen van cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en probleemoplossing. Een recente cochranereview laat zien dat CT een klein tot matig effect heeft op cognitieve achteruitgang, welzijn en functioneren bij patiënten met milde tot matige dementie.
0 reacties
Kruiswoordpuzzel
© Shutterstock

De auteurs selecteerden 33 onderzoeken met in totaal ongeveer 2000 patiënten. De kwaliteit van de verschillende onderzoeken was zeer wisselend. De auteurs zagen een klein tot matig positief effect van CT op de primaire uitkomstmaat globale cognitie (SMD 0,42; 95%-BI 0,23 tot 0,62) en een matig positief effect op vloeiend spreken (SMD 0,52; 95%-BI 0,23 tot 0,81). Deze effecten bleven in de maanden na de training bestaan. De kwaliteit van het bewijs was te laag om iets te kunnen zeggen over de effecten van CT op de uiteindelijke klinische ernst van de ziekte. Hoewel er voor de patiënten geen positieve effecten van CT werden gevonden op stemming, gedrag of uitoefenen van dagelijkse activiteiten, was er in één onderzoek wel een positief effect van CT op de stemming van de mantelzorger. Deelname aan CT verhoogde de ziektelast van patiënten niet.

Hoewel de bewijskracht laag is, lijkt er dus een positief effect te bestaan van CT op globale cognitie en vloeiende spraak bij patiënten met dementie. Daarmee is CT een behandeling om uit te proberen indien patiënten en hun mantelzorgers hiervoor openstaan, zoals ook de NHG-Standaard Dementie aangeeft.

Literatuur

  • Bahar-Fuchs A, et al. Cognitive training for people with mild to moderate dementia. Cochrane Database Syst Rev 2019;3:CD01309.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen