NHG forum

Column Rob Dijkstra: Maak verschil

Gepubliceerd
8 april 2018
We willen al onze patiënten even goed behandelen, want daar hebben ze recht op. Maar we weten dat er grote verschillen zijn tussen patiënten.
0 reacties

Tijdens één spreekuur kun je zowel een worried well treffen als iemand met multipele problematiek die het niet meer overziet, bijvoorbeeld met armoede en eenzaamheid. Moeten we niet juist verschil maken?

Het EerstelijnsCongres van januari dit jaar stond in het teken van gezondheidsverschillen. Dat kunnen regionale verschillen zijn, zoals in gebieden waarin derdegeneratiewerkloosheid eerder regel dan uitzondering is, maar ook verschillen in gezondheidsvaardigheden. Maar liefst 28% van de patiënten heeft beperkte gezondheidsvaardigheden en kan vaak niets met onze uitleg en adviezen.

Een mooi voorbeeld van de aanpak van multiproblematiek is Overvecht Gezond , waarin huisarts en patiënt samen bezien welke problemen in het medische, en welke in het sociale domein liggen. Overvecht Gezond kent een warme overdracht aan het sociale domein.

Als huisarts zorg je dat je weet wat je kerncompetenties zijn. Kom je aan de rand van die kerncompetenties dan is het de kunst om verbinding te zoeken. Durf verschil te maken. De ene patiënt heeft nou eenmaal veel meer zorg nodig dan de andere.

Rob Dijkstra
Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen