NHG Forum

Column Rob Dijkstra: PGO

Gepubliceerd
9 november 2018
De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), een app of een website waarin de patiënt gezondheidsgegegevens kan verzamelen en gebruiken, staat ter discussie. Zorgverleners zouden er niet veel van verwachten; de ontwikkeling kost veel geld, in het buitenland valt het gebruik tegen; er zijn onwaarschijnlijke verwachtingen van kostenbesparingen beschreven.
0 reacties

Samenvatting

De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), een app of een website waarin de patiënt gezondheidsgegegevens kan verzamelen en gebruiken, staat ter discussie.

PGO

De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), een app of een website waarin de patiënt gezondheidsgegegevens kan verzamelen en gebruiken, staat ter discussie. Zorgverleners zouden er niet veel van verwachten; de ontwikkeling kost veel geld, in het buitenland valt het gebruik tegen; er zijn onwaarschijnlijke verwachtingen van kostenbesparingen beschreven. Zorg leveren kan handiger en daarbij kan de persoonlijke gezondheidsomgeving helpen: je kunt relevante informatie voor het consult en voor zorg daarna verzamelen en patiënten meer regie geven over hun eigen gezondheid.

Je hoeft niet tijdens het consult de door de patiënt verzamelde gegevens uit te vragen en te bekijken, de patiënt levert ze vooraf via de PGO aan: bloeddruk, bloed-suikermetingen, gewicht, rookgedrag, mate van bewegen, voeding en CCQ. Dit bespaart ons niet alleen tijd, maar betrekt de patiënt ook meer bij de zorg. Verdieping, uitleg, voorlichting en persoonlijk contact geef je uiteraard tijdens het consult. Uitleg en Thuisarts.nl-links stuur je naar de PGO, zodat de patiënt deze rustig kan nalezen. De PGO zal de zorg misschien niet goedkoper maken. Eerst zal die waarschijnlijk meer gezondheidsvragen gaan opleveren, maar ook een ander soort vragen, door een beter geïnformeerde patiënt.

We willen meer tijd voor een goed gesprek met de patiënt. Enerzijds door meer tijd per consult – en dat is hard nodig. Maar we kunnen ook de tijd anders besteden. Heb je de benodigde gegevens waar mogelijk voorafgaand aan het consult verzameld dan blijft tijdens het consult meer tijd over voor aanvullende vragen, onderzoek, en het gesprek over de conclusies en de betekenis daarvan voor de patiënt en de behandeling. De PGO kan zorgen voor beter bestede tijd van huisarts en patiënt, maar vooral de rol van de patiënt veranderen. Ik ben ervoor.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen