NHG Forum

Column Rob Dijkstra: Vertrek folderrek

Gepubliceerd
3 augustus 2018
Ik loop door de wachtkamer en zie dat een patiënt een folder uit het NHG Folderrek pakt. En dan denk ik ‘Hè wat leuk, ze worden toch nog gebruikt.’ Blijkt dit meisje mijn volgende patiënt op het spreekuur te zijn. Ze komt binnen met de folder over maagklachten in haar hand.
0 reacties

Het folderrek bestaat nu 23 jaar; 3 jaar later kwamen de NHG-Patiëntenbrieven die de huisarts in een klapper bewaarde en aan patiënten kon meegeven. Het rek werd een icoon in de praktijk, een eyecatcher die in de media altijd op de achtergrond te zien was en in mijn ogen een symbool was van de servicegerichtheid van de huisarts. Dit gevoel was de reden dat ik ermee stoppen minstens 2 jaar heb tegengehouden. Maar sinds Thuisarts.nl hebben we een veel beter alternatief. Hier staat altijd actuele informatie, die ook op wachtkamerschermen verschijnt, met multimedia en keuzehulpen.

Thuisarts.nl biedt een voorleesfunctie voor mensen die moeite hebben met lezen. Bovendien kun je net zo goed iets meegeven, door de pagina af te drukken of te e-mailen naar de patiënt. En als dan blijkt dat het aantal folders dat bijbesteld werd de laatste jaren erg laag was dan hangen er of 3.000 lege folderrekken in het land, of de folders worden gewoonweg niet meegenomen en dienen puur als decor. Ik denk het laatste, dus u kunt het rek nog een poos laten hangen.

De klachten van mijn patiënte leken meer op een spastische darm te wijzen. Ik heb haar een link naar Thuisarts.nl gegeven. En ik vroeg me af: zou ze die folder over maagklachten nog lezen, weggooien of terugzetten?

Reageren kan via het HAweb Ledenforum

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen