Wetenschap

Corticosteroïdinjecties of fysiotherapie voor de pijnlijke, stijve schouder? Een gerandomiseerd onderzoek in de huisartspraktijk

Samenvatting

Doel: Vergelijken van de effecten van corticosteroïdinjecties en fysiotherapie bij de behandeling van de pijnlijke, stijve schouder.
Methoden: Selectie van potentiële deelnemers vond plaats in ruim 40 huisartspraktijken. De belangrijkste selectiecriteria waren: pijnlijke beperking van de passieve beweeglijkheid, enkelzijdige schouderklachten, alsmede geen fysiotherapie of injecties gedurende de zes maanden voorafgaand aan het consult. De deelnemers werden aselect toegewezen aan behandeling met corticosteroïdinjecties door de huisarts, of fysiotherapie. De effecten werden na 3, 7, 13, 26 en 52 weken vastgesteld. De belangrijkste uitkomstmaten waren algemeen herstel en de verbetering van de belangrijkste klacht, pijn, functionele beperkingen en beweeglijkheid.
Resultaten: 53 Patiënten werden toegewezen aan injectietherapie en 56 aan fysiotherapie. Na zeven weken was het herstelpercentage significant groter in de injectiegroep (77% versus 46%). Ook voor de meeste andere uitkomstmaten werden op korte termijn statistisch significante verschillen ten gunste van injecties gevonden. De verschillen in effectiviteit op de lange termijn waren gering. Bijwerkingen na behandeling met corticosteroïden bestonden onder meer uit rode wangen ('flushes', 9x) en menstruatiestoomissen bij vrouwen (6x).

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen