Nieuws

COVID-19 bij ouderen biedt beperkt bescherming tegen nieuwe besmetting

Gepubliceerd
19 april 2021
Dossier
Ook mensen die al een SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt moeten worden gevaccineerd.  Vooral bij ouderen is de natuurlijke immuniteit na een eerdere infectie te laag om voldoende te beschermen tegen herinfectie. Dat blijkt uit een grootschalig Deens onderzoek gepubliceerd in de Lancet.
0 reacties
Herbesmetting
© Shutterstock

De onderzoekers volgden 525.339 mensen die in de eerste coronagolf (maart-mei 2020) een PCR-test ondergingen tot het einde van de tweede golf (september-december 2020). Dat deden zij via de Deense nationale COVID-19-database. Zij vergeleken het percentage infecties in de tweede golf tussen positief geteste personen (n = 11.068; 2,11%) en de negatief geteste personen uit de eerste golf.

Er was gemiddeld 80,5% (95%-BI 75,4 tot 84,5) bescherming tegen herinfectie in de hele populatie: 0,65% positieve SARS-CoV-2-tests in de tweede golf onder mensen met een positieve test in de eerste golf versus 3,27% onder mensen die eerder negatief hadden getest. Vanaf 65 jaar, de risicogroep voor complicaties, was deze bescherming echter slechts 47,1% (95%-BI 24,7 tot 62,8). Deze bevindingen bleven onveranderd in sensitiviteitsanalyses en na correctie voor overige variabelen. Wel merkten de onderzoekers op dat er geen aanwijzing was voor afname van bescherming naarmate de eerdere infectie langer dan 6 maanden geleden was.

Dit onderzoek laat zien dat een eerdere corona-infectie grotendeels, maar niet volledig, bescherming biedt tegen herinfectie in de eerste 6 maanden. Daarmee sluit het onderzoek aan bij Brits onderzoek naar het beloop van antistoffen onder zorgmedewerkers waarover recent ook een kort bericht verscheen van Sanne Dijkhuizen op www.henw.org. Nieuw is dat de mate van bescherming afhankelijk blijkt te zijn van de leeftijd. Dit onderzoek van hoge kwaliteit in een grote database, uit een vergelijkbaar land als Nederland, beantwoordt daarmee een veelgestelde vraag over coronavaccinatie: moet ik mij nog laten vaccineren als ik reeds een infectie heb doorgemaakt/denk te hebben doorgemaakt? Vooral voor ouderen lijkt het antwoord daarop op basis van dit onderzoek: ja.

Literatuur

  • Hansen CH, et al. Assessment of protection against reinfection with SARS-CoV-2 among 4 million PCR-tested individuals in Denmark in 2020: a population-level observational study. Lancet 2021;397:1204-12.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen