Nieuws

Is COVID-19 seksueel overdraagbaar?

Gepubliceerd
14 augustus 2020
Dossier
In een recente publicatie bleek er sprake van de aanwezigheid van het COVID-19-virus in sperma. Alhoewel overdracht van SARS-CoV-2 tijdens seks gemakkelijk kan plaatsvinden, is overdracht door seks als gevolg van langdurig persisterend en infectieus virus in semen niet bewezen.
0 reacties

SARS-CoV-2 wordt overgedragen via druppel- en contactbesmetting. In een recent Chinees onderzoek van Li et al. bleek bij 6 (15,8%) van de 38 patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19 dat er sprake was van aanwezigheid van SARS-CoV-2-virus in semen en werd de mogelijkheid van overdracht door seks geopperd. 

Voor ebola- en zikavirusinfecties is seksuele overdracht gedocumenteerd naar partner(s) nadat de indexpatiënt al genezen was verklaard, en de partners zelf buiten een zika- of ebolagebied verkeerden. Dit kwam door langer durende persistentie van virus in semen en daarom luidde het advies condooms te gebruiken in de maanden na genezing, ook met de vaste partner. 

Voor SARS-CoV-2 is nu weliswaar de aanwezigheid van virus-RNA in semen tijdens viraemie aangetoond, maar het is niet bekend of dit na genezing ook langer aanwezig blijft in het genitale compartiment, zoals bij het zikavirus. Ook betekent de aanwezigheid van virus-RNA in semen en feces niet dat er sprake is van levend virus, omdat de PCR ook dood virus aantoont. 

Vooralsnog is dus onduidelijk of SARS-CoV-2 ook via orale, vaginale of anale seks kan worden overgebracht via genitale secreta nadat de COVID-19-infectie is genezen. Bij elke intieme seksuele handeling is er natuurlijk kans op transmissie door druppel- of contactbesmetting omdat de 1,5 meter afstand wordt doorbroken. 

Voor de praktijk is het belangrijk ons te realiseren dat de periode van seksuele onthouding voor de 3 miljoen singles een steeds lastigere werkelijkheid begint te worden. Hoe om te gaan met wensen en risico’s van seksueel contact bij het versoepelen van de lockdown is dus uiterst actueel, en vraagt om een open, luisterend en niet-moraliserend oor van de huisarts. Daarbij is het handig om bij vragen over corona, seks en soa te verwijzen naar een speciale site van Soa Aids Nederland: SoaAids.nl |  Het coronavirus, seks en soa's. Verwijs homomannen naar: mantotman.nl | Seks en het coronavirus.

Literatuur

  • Li D, et al. Clinical characteristics and results of semen tests among men with coronavirus disease 2019. JAMA Netw Open 2020;3:e208292.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen