Nieuws

Dansen en kanker

Gepubliceerd
12 maart 2015

Er is steeds meer aandacht voor de positieve effecten van beweging op allerlei aandoeningen, maar meestal richt de aandacht zich op sportief bewegen en niet op ontspannende of creatieve vormen van beweging, zoals dansen. In een systematic review bleek het effect van dansen op de kwaliteit van leven bij patiënten met kanker niet te kunnen worden aangetoond.

Bij patiënten met kanker wordt toenemend aandacht besteed aan psychosociale aspecten van de ziekte. Dansen zou hierbij een positief effect kunnen hebben omdat het ontspant, zelfvertrouwen geeft en angst en depressieve gevoelens kan verminderen. Bovendien zal het veel mensen meer aanspreken dan de geestdodende spinfiets of loopband, die nu vaak worden ingezet met hetzelfde doel.

Voor deze Cochrane-review bleven uiteindelijk slechts 3 onderzoeken over, waarbij in totaal 207 patiënten onderzocht waren. De kwaliteit van de onderzoeken was matig. Er werd geen effect gevonden op uitkomstmaten als stress, depressie, angst, moeheid, pijn of het eigen lichaamsbeeld.

De auteurs van de review concluderen na hun analyse dat ondanks de negatieve uitkomst van de review de resultaten van de 3 geïncludeerde onderzoeken suggereren dat een effect op met name somatisatie en kwaliteit van leven aanwezig kan zijn.

Hoewel er geen bewijs is voor de effecten van dansen is het een vorm van bewegen die een deel van de patiënten meer zal aanspreken dan andere vormen van beweging. Het zou interessant zijn een dergelijk onderzoek, dat eenvoudig en goedkoop uitvoerbaar moet zijn, in Nederland te herhalen voor een geïnteresseerde groep patiënten met kanker.

Bradt J, et al. Dance/movement therapy for improving psychological and physical outcomes in cancer patients. Cochrane Database Syst Rev 7 jan 2015. Epub ahead of print.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen