Nieuws

Danstherapie bij borstkanker

Gepubliceerd
8 maart 2012
Danstherapie is een vorm van creatieve therapie die ook in Nederland steeds meer wordt toegepast. Vrouwen met borstkanker lijken door danstherapie een betere kwaliteit van leven te hebben of zijn minder moe. Bewijs hiervoor is echter flinterdun.
Creatieve therapie is een vorm van nonverbale therapie die aanvankelijk alleen werd toegepast in psychiatrische instellingen. Tegenwoordig maakt men ook buiten de psychiatrie toenemend gebruik van creatieve therapie, bijvoorbeeld om ingrijpende gebeurtenissen in het leven te verwerken. Een voorbeeld van creatieve therapie is danstherapie. In danstherapie wordt gebruikgemaakt van bewegen op muziek als psychotherapeutisch instrument om emotionele, sociale, cognitieve en fysieke processen in een individu te synchroniseren of synchronisatie te bevorderen. Ook in Nederland wordt danstherapie steeds meer toegepast. In deze Cochrane-review werd het psychische en fysieke effect van danstherapie op kankerpatiënten onderzocht.
Van de 15 gerandomiseerde onderzoeken over een periode van 60 jaar (1950-2011) bleken er slechts 2 (!) te voldoen aan de insluitingscriteria. In beide gevallen betroffen de onderzoeken vrouwen met borstkanker. In totaal ging het om 68 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. In het ene onderzoek leek danstherapie een positief effect te hebben op de kwaliteit van leven, het andere onderzoek rapporteerde een vermindering van vermoeidheid. Er was geen effect op de beweeglijkheid van arm of schouder na een borstoperatie. Deze individuele uitkomsten zijn moeilijk door te trekken naar een algemene conclusie, behalve dan dat er veel meer onderzoek nodig is naar deze vorm van therapie om duidelijke uitspraken te kunnen doen. Als danstherapeuten willen dat zorgverzekeraars deze therapievorm blijven vergoeden, dan zullen zij zich wat duidelijker moeten profileren in de wereld van de gezondheidszorg zodat ook meer valide onderzoek mogelijk is. (Wilma Spinnewijn)

Literatuur

  • 1.Bradt J, et al. Dance/movement therapy for improving psychological and physical outcomes in cancer patients. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 10. Art. No.: CD007103.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen