Nieuws

De boodschap van ‘probleemgedrag’ bij dementie

Gepubliceerd
1 februari 2018
Hans Siepel. Stemmen van de ziel – vergeten waarheid van dementie. Leeuwarden: Elikser, 2016. 193 pagina’s. Prijs: € 17,-. ISBN 978-90-8954-001-0.
Een aangrijpend waarge-beurd verhaal over een vrouw die tijdens haar dementieproces meer en meer probleemgedrag ontwikkelt, gebaseerd op herbelevingen van een jeugdtrauma. Het benadrukt de patiënt met dementie serieus te blij- ven nemen en te luisteren naar de betekenis achter uitlatingen en gedrag.
Beslist een aanrader voor iedere (huis)arts die werkt met dementiepatiënten.
Politicoloog Hans Siepel beschrijft in zijn boek het laatste le- vensjaar van zijn moeder. Haar dementie veroorzaakt gaande- weg steeds meer moeilijk gedrag variërend van huilbuien tot woede-uitbarstingen en psychoses. Getriggerd door signalen passend bij een onverwerkt trauma, besluiten Siepel en zijn vader haar bij te staan in haar proces van verwerking en verge- ving. Stukje bij beetje komt een verhaal van seksueel misbruik naar boven en lijkt Siepels moeder haar opgekropte emoties te kunnen uiten. Zelfs als ze uiteindelijk wordt opgenomen in een verpleeghuis en uitzonderlijk hoge doseringen medi- catie krijgt, laat ze haar mond niet snoeren. Dagenlang blijft ze dezelfde twee woorden herhalen, tot aan een climax die de mantelzorgers in de verste verte niet hadden voorzien. Stemmen van de ziel is een emotioneel beschreven en persoonlijk verhaal, maar met een algemene strekking. Het laat treffend zien dat een persoon met dementie soms niet langer in staat is om onderdrukte (traumatische) gevoelens met bewuste denk- en wilskracht te verbergen. Het hele leven zorgvuldig afgedekt, komen deze gevoelens soms in de nevelen van dementie alsnog aan het oppervlakte. ‘De ziel spreekt’ zoals Siepel het omschrijft.
Hoewel Siepel soms wat hard van leer trekt tegen medici, die volgens hem ‘alleen maar pillen aanreiken’, schuilt in zijn boek een leerzaam punt voor ons huisartsen. Dementiepatiënten ‘hallucineren’ of ‘hebben probleemgedrag’, daarmee is vaak het probleem gedefinieerd en de kous af. Laten we blijven observeren, proberen probleemgedrag te begrijpen en oog hebben voor de levensthema’s die erin verborgen liggen.
Waardering: ●●●●

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen