Nieuws

Deelnemers klinisch onderzoek werven via sociale media

Gepubliceerd
4 maart 2020
Het is lastig om voldoende deelnemers voor klinisch onderzoek te werven en huisartsenpraktijken ervaren dit proces vaak als belastend. Nederlandse onderzoekers besloten daarom om ook deelnemers te werven via (sociale) media. Op een iets hogere leeftijd na verschilden deze deelnemers niet van degenen die via de huisarts waren gerekruteerd.
0 reacties

De 89 deelnemende huisartsen aan het UrinControl-onderzoek, een onderzoek naar een mobiele app voor urine-incontinentie bij vrouwen, slaagden er slechts in om 148 van de benodigde 250 deelnemers te includeren. Daarom besloten de onderzoekers om ook deelnemers te benaderen via LinkedIn, Facebook, Twitter, nationale en regionale radio, kranten en televisie. Via deze media includeerden zij 108 deelnemers. Om na te gaan wat de invloed van de verandering in strategie was, vergeleken zij de baseline karakteristieken van beide groepen. Deelnemers die werden gerekruteerd via (sociale) media waren gemiddeld 5 jaar ouder (95%-BI 2,2 tot 7,9) dan deelnemers die werden gerekruteerd via huisartsen. De onderzoekers vonden in de multivariabele analyse geen verschil in postmenopauzale status, duur van klachten, type incontinentie en ernst van incontinentie.

De onderzoekers concluderen dat het werven van deelnemers via (sociale) media een goed alternatief kan zijn. Zij hebben echter niet onderzocht of deelnemers die werden gerekruteerd via traditionele media (radio, kranten, televisie) verschilden van diegenen die werden gerekruteerd via sociale media (LinkedIn, Facebook, Twitter). Zij hebben ook enkele belangrijke variabelen, zoals socio-economische status, niet kunnen onderzoeken. Werven via (sociale) media is een vorm van passieve werving die bij bepaalde onderzoeken tot selectiebias zou kunnen leiden, bijvoorbeeld bij leefstijlinterventies. Alhoewel per onderzoek zorgvuldig moet worden overwogen of werving via (sociale) media een optie is, kan het voor onderzoek in de huisartsenpraktijk een goed en veel minder belastend alternatief zijn.

Literatuur

  • Van der Worp H, et al. Recruitment through media and general practitioners resulted in comparable samples in an RCT on incontinence. J Clin Epidemiol 2019 Dec 4 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen