Praktijk

In den beginne was het woord…

Gepubliceerd
10 september 2004

En God schiep de hemel en de aarde en beplantte de aarde met broccoli en worteltjes en spinazie, en allerlei groene, gele en rode groenten, opdat man en vrouw lang en gezond zouden leven. Toen, gebruikmakend van Gods goede gaven, schiep Satan Italiaanse ijssalons en Ben & Jerry's. En Satan vroeg: ‘Wilt u daarbij een chocolade topping?’ En de man zei: ‘Ja graag!’ En de vrouw zei: ‘Doet u voor mij ook maar met nootjes!’ En ze kwamen vijf kilo aan.

En God maakte gezonde yoghurt, opdat de mens zijn welgevormde figuur mocht behouden. En Satan schiep wit meel uit tarwe, en suiker uit riet, en combineerde deze twee ingrediënten met roomboter tot koekjes en cakejes en taart. En de mens moest een maatje groter gaan dragen.

Dus zei de Heer: ‘Eet mijn verse, groene sla!’ En Satan vond de kant-en-klare saladedressing uit, de uitgebakken spekjes en de in olie gebakken knoflookcroutons. En de mens deed zijn buikriem een gaatje losser.

God zei: ‘Ik heb u gezonde olijfolie gegeven om uw magere producten en groenten in te kunnen wokken.’ En Satan zond frituurvet en kroketten en fricandellen. En het cholesterol van de mens rees de pan uit.

God schiep toen de gymschoenen, opdat Zijn kinderen door beweging een paar pondjes zouden verliezen. En Satan gaf kabeltelevisie met afstandsbediening opdat de mens geen moeite hoefde te doen om van kanaal te wisselen. En man en vrouw lachten en huilden voor de blauwflikkerende buis, aten pinda's en dronken cola daarbij, en ze verzamelden pondjes.

God zond de aardappel, van nature vetarm en overlopend van voedingswaarde. En Satan schilde de aardappel, sneed deze in flinterdunne schijfjes en vierkante staafjes, en frituurde deze. En de mens werd nog wat dikker.

Dus gaf God het magere rundvlees, opdat de mens zijn eetlust kon bevredigen en toch minder calorieën zou binnenkrijgen. En Satan richtte McDonalds op met zijn dubbele cheeseburger en de McBacon. En Satan vroeg: ‘Wilt u daar frietjes bij?’ En de mens zei ‘Ja! Een extra grote portie met mayonaise, alstublieft!’

En de mens kreeg een hartinfarct.

God zuchtte, en bedacht de viervoudige bypass-operatie. En Satan schiep de wachtlijst…

Vertaald uit het Amerikaans en toegespitst op de Nederlandse situatie (AS)

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen