Nieuws

Dermawizard voegt weinig toe voor professionals

Gepubliceerd
29 september 2015
Dossier
Doelgroep Dermawizard is een zoeksysteem dat wordt aanbevolen voor mensen met huidproblemen, medische professionals (in opleiding) en paramedici/schoonheidsspecialisten. Doel is te helpen met het zoeken naar betrouwbare informatie, aldus de makers. Het is geen diagnose-instrument en evenmin bedoeld als vervanging van het bezoek aan de huisarts/specialist.
Inhoud Afhankelijk van het type aandoening komt men via het keuzemenu in een opmaak met (Windows 8-)tegels. In drie tot vier stappen kom je tot een lijst met mogelijke relevante huidaandoeningen of ziekten. Het zijn de meest voor de hand liggende diagnoses met de relevantste bovenaan. De zeldzame aandoeningen, en ook de erg voor de hand liggende diagnoses (moedervlekken, wratten en spataderen), zijn niet opgenomen. Voor informatie hieromtrent wordt naar de database met huidziekten A-Z verwezen.
Oordeel Voor leken is dit een te lastige applicatie; er wordt veel gebruikgemaakt van medische terminologie en omschrijvingen. De gebruikte terminologie is voor de professional geen probleem. Dermatologie is een kijkvak. Om te differentiëren wat er aan de hand is, mis ik afbeeldingen; nu maak je een selectie uit een lijst met mogelijke diagnoses. Wanneer je vervolgens doorklikt naar verschillende fotosites (van andere partijen) kom je er pas achter dat het niet de juiste aandoening was. Bij het doorzoeken op diagnose is ook niet direct duidelijk op welke sites de afbeeldingen te vinden zijn.
De app is wel erg overzichtelijk en heeft een rustige userinterface, met de bekende tegelopbouw. Zoeken per lichaamsdeel is erg handig en intuïtief leidt de app je, uiteindelijk op de omschrijvende diagnose, naar een goed aantal links. Uitgaande van de expertise van de makers levert dit een aanbod op van goede, gevalideerde dermatologiesites.
Voor de professional die zelf wel eens dermatologiesites raadpleegt, voegt deze app echter weinig toe. Zelf had ik de meeste sites al in mijn favorieten staan. Voor de diagnosestelling vind ik het ontbreken van beeldmateriaal bij de differentiatie een zeer grote beperking. Nog een reden waarom de app ook niet echt aan te raden is voor mensen met huidproblemen. Guus Jaspar

Waardering: ∙ ∙

zeer matig ∙
matig ∙ ∙
redelijk ∙ ∙ ∙
goed ∙ ∙ ∙ ∙
uitstekend ∙ ∙ ∙ ∙ ∙

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen