Nieuws

Diagnose COPD vaak gemist

Gepubliceerd
3 juli 2014
Dossier
Het beloop van COPD is positief te beïnvloeden als de diagnose tijdig wordt gesteld. Toch duurt dit in de huisartsenpraktijk vaak enige tijd. Brits onderzoek suggereert dat de mogelijkheid om de diagnose te stellen in de vijf jaar voor de daadwerkelijke diagnose bij 85% van de patiënten werd gemist. Welke gegevens zouden de huisarts kunnen helpen COPD sneller te diagnosticeren?
De onderzoekers analyseerden het zorggebruik en kenmerken van 38.859 patiënten > 40 jaar in de periode voordat de diagnose COPD werd gesteld, in de jaren 1990 tot 2009. Als ‘gemiste kansen’ om de diagnose te stellen golden de gevallen waarin een patiënt de huisarts bezocht voor klachten van de lage luchtwegen, een recept voor antibiotica, orale corticosteroïden of het maken van een x-thorax. Volgens deze definitie werd bij 32.900 (85%) patiënten de diagnose COPD gemist in de vijf jaar voorafgaand aan de diagnose. Daarnaast hadden patiënten met recidiverende lage luchtwegklachten in de periode voorafgaand aan de diagnose een grotere kans op exacerbaties in de periode erna.
Uit dit onderzoek valt te concluderen dat de diagnose COPD vaak met vertraging wordt gesteld. Het hoge percentage ‘gemiste kansen’ is waarschijnlijk te wijten aan de ruime definitie hiervan. Dit is wellicht niet terecht, gezien de brede differentiaaldiagnose van luchtwegklachten in de huisartsenpraktijk. De onderzoekers adviseren, in lijn met de NHG-Standaard COPD, bij iedere (ex-)roker > 40 jaar, aan wie de huisarts medicatie voorschrijft voor recidiverende lage luchtweginfecties, 6 weken na het huisartsenbezoek een spirometrie te verrichten. Hiermee hopen de onderzoekers dat COPD in een eerder stadium gediagnosticeerd wordt, met hopelijk verbeterde zorg voor patiënten met COPD.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Jones RCM, et al. Opportunities to diagnose chronic obstructive pulmonary disease in routine care in the UK: a retrospective study of a clinical cohort. Lancet Resp Med 2014;2:267-76.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen