Nieuws

Diagnostiek naar atriumfibrilleren bij ouderen

Gepubliceerd
2 november 2016

Atriumfibrilleren komt veel voor bij ouderen. Ouderen zijn vaak minder mobiel en soms niet in staat naar de praktijk te komen. Dit belemmert de gebruikelijke diagnostiek met een 12-kanaals rust-ECG. Onderzoek wijst uit dat een draagbaar 3-kanaals ECG-apparaat een goed diagnosticum is voor atriumfibrilleren.

Deense wetenschappers onderzochten tussen april 2014 en februari 2015 een 3-kanaals ECG-apparaat voor diagnostiek van atriumfibrilleren. Ze selecteerden hiervoor in een huisartsenpraktijk 93 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. 32 van hen waren reeds bekend met atriumfibrilleren. De patiënten ondergingen in de huisartsenpraktijk gelijktijdig het draagbare en het conventionele ECG. Twee huisartsen in opleiding analyseerden de 3-kanaals metingen. Een ervaren huisarts en gespecialiseerde cardioloog analyseerden de 12-kanaals metingen. Bij onenigheid besliste een tweede cardioloog.

89 opnames waren van voldoende kwaliteit om te analyseren. De sensitiviteit van het draagbare ECG was 86,7% en de sensitiviteit 98,6%. Bij drie patiënten kwamen de beoordelingen van beide testen niet overeen. Na evaluatie bleken drie uitslagen van het 3-kanaals ECG verkeerd geïnterpreteerd door de huisarts in opleiding. Desalniettemin waren sensitiviteit en specificiteit hoog. De interpretatie van dezelfde metingen door de cardioloog was wel correct.

Een handzaam 3-kanaals ECG-apparaat biedt uitkomst als een huisarts atriumfibrilleren vermoedt bij een verminderd mobiele oudere. De resultaten van dit kleinschalige onderzoek ondersteunen het gebruik van een dergelijk apparaat, dat ook voor thuismetingen ingezet kan worden.

Kristensen AN, et al. The use of a portable three-lead ECG monitor to detect atrial fibrillation in general practice. Scand J Prim Health Care 2016;34:304-308.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen