Nieuws

Diagnostiek van atriumfibrilleren bij ouderen

Gepubliceerd
4 januari 2017
Dossier
Atriumfibrilleren komt veel voor bij ouderen. Zij zijn vaak minder mobiel en soms niet in staat naar de praktijk te komen. Dit belemmert de gebruikelijke diagnostiek met een 12-kanaals rust-ECG. Onderzoek wijst uit dat een draagbaar 3-kanaals ECG-apparaat een goed diagnosticum is voor atriumfibrilleren.
Deense wetenschappers onderzochten tussen april 2014 en februari 2015 een 3-kanaals ECG-apparaat voor diagnostiek van atriumfibrilleren. Ze selecteerden hiervoor 93 patiënten in een huisartsenpraktijk met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Tweeëndertig van hen hadden atriumfibrilleren. De patiënten ondergingen in de huisartsenpraktijk gelijktijdig het draagbare en het conventionele ECG. Twee huisartsen-in-opleiding analyseerden de 3-kanaalsmetingen. Een ervaren huisarts en gespecialiseerde cardioloog analyseerden de 12-kanaalsmetingen. Bij onenigheid besliste een tweede cardioloog.
Negenentachtig opnames waren van voldoende kwaliteit om te analyseren. De sensitiviteit van het draagbare ECG was 86,7%, de sensitiviteit 98,6%. Bij drie patiënten kwamen de beoordelingen van beide tests niet overeen. Na evaluatie bleken drie uitslagen van het 3-kanaals ECG verkeerd geïnterpreteerd door de huisarts-in-opleiding. Desalniettemin waren de sensitiviteit en specificiteit hoog. De interpretatie van dezelfde metingen door de cardioloog was wel correct.
Een handzaam 3-kanaals ECG-apparaat biedt uitkomst als een huisarts atriumfibrilleren vermoedt bij een verminderd mobiele oudere. De resultaten van dit kleinschalige onderzoek ondersteunen het gebruik van een dergelijk apparaat, dat ook voor thuismetingen ingezet kan worden.
Nicole Verbiest

Literatuur

  • 1.Kristensen AN, et al. The use of a portable three-lead ECG monitor to detect atrial fibrillation in general practice. Scand J Prim Health Care 2016;34:304-308.

Reacties (3)

N. van Gurp (niet gecontroleerd) 8 februari 2017

Beste M. Popeijus, bedankt voor uw suggestie! Het is inderdaad interessant om beide devices met elkaar te vergelijken. Ik zet een aantal verschillen op een rij: het staafje wat bij de griepvaccinaties wordt gebruikt, maakt metingen van 1 minuut per keer en hoeft enkel vastgehouden te worden met beide handen. Het geeft tevens een automatische interpretatie van wel/geen AF met een rood/groen lampje. Het 3-kanaals ECG wordt met drie plakkers bevestigd en meet 30 seconden per meting. De uitslag moet door een arts geïnterpreteerd worden. Er zijn naast deze twee apparaten vele handzame ECG-devices op de markt. Het meest geïnteresseerd ben ik zelf in de opbrengst aan nieuwe AF-diagnoses, wanneer men (met welk device ook) op zoek gaat naar AF. En uiteraard hoe gemakkelijker dit gaat (door een handzaam apparaat), hoe beter!

J.W. Sollie (niet gecontroleerd) 8 februari 2017

Beste M. Popeijus
Dat zou zeker interessant zijn. Dank voor uw suggestie, we kijken binnen de redactie wat we hier mee kunnen doen!
groet Annet Sollie e-redacteur H&W

M. Popeijus (niet gecontroleerd) 26 januari 2017

Het zou interessant zijn te weten hoe de 3-kanaals ECG zich verhoudt tot het apparaat dat is gebruikt bij de AF screening bij de griepvaccinatie. Misschien mooi om de link te leggen met het bericht: https://www.henw.org/artikelen/screening-naar-atriumfibrilleren-bij-gri…

Verder lezen