Nieuws

DOAC’s op voorschrift van huisarts voortaan ook vergoed

Gepubliceerd
1 december 2016
Het eerste voorschrift van een DOAC uitgeschreven door huisartsen wordt nu ook vergoed. Zorgverzekeraars Nederland heeft op verzoek van het NHG de regelgeving aangepast.

Regelgeving aangepast

In het NHG-Standpunt over anticoagulantia dat verscheen in het septembernummer van H&W is de conclusie dat cumarinederivaten en DOAC’s voortaan als gelijkwaardig beschouwd kunnen worden.1 Praktisch probleem was dat DOAC’s alleen vergoed werden als het gebruik ervan werd geïnitieerd door een arts uit de tweede of derde lijn. Daardoor moest de huisarts alle patiënten met een diepe veneuze trombose of atriumfibrilleren bij wie de voorkeur uitgaat naar een DOAC verwijzen. Het NHG heeft daarom Zorgverzekeraars Nederland verzocht de regelgeving aan te passen. Zij hebben daarmee inmiddels ingestemd. Vanaf oktober kan het eerste voorschrift van een DOAC ook worden uitgeschreven door huisartsen.

Het roer moet om

Het is vooralsnog voor alle artsen in Nederland verplicht als bijlage bij het recept een aparte artsenverklaring in te vullen (zogenaamde Bijlage 2-geneesmiddel). De werkgroep Bureaucratie & Administratieve Lasten (waarin LHV, VPH, NHG en ZN zijn vertegenwoordigd) die naar aanleiding van het manifest Het Roer moet Om in de eerste lijn is opgericht, tracht ook deze verplichting vanuit het adagium ‘recept is recept’ te vereenvoudigen.
Tjerk Wiersma

Literatuur

  • 1.Van den Donk M, De Jong J, Geersing GJ, Wiersma Tj. Cumarinederivaten en DOAC’s voortaan gelijkwaardig. Huisarts Wet 2016;59(9):406-9. https://www.henw.org/archief/id12316-cumarinederivaten-en-doacsvoortaan-gelijkwaardig.html

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen