Nieuws

Dokter Google als poortwachter voor pijn op de borst

Gepubliceerd
10 december 2018
Het zal u in de spreekkamer niet zijn ontgaan: de patiënt die zich over zijn (potentieel levensbedreigende) klacht eerst laat informeren door internet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de klacht ‘pijn op de borst’, waarbij trends in online zoekopdrachten overeenkomen met trends in ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten.
0 reacties

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de samenhang tussen de relatieve zoekfrequentie van ‘pijn op de borst’, bijgehouden via Google Trends (een dienst van Google die inzicht geeft in locatie, tijd en populariteit van zoekopdrachten), en het aantal ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten over de periode van 2010 tot 2014. Daarnaast bestudeerden zij tijdgerelateerde trends in Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië over de periode van 2012 tot 2017. De onderzoekers vonden een sterke correlatie tussen de frequentie van zoekopdrachten voor ‘pijn op de borst’ en ziekenhuisopnames (correlatiecoëfficiënt van 0,81 op een schaal van 0 tot 1). Bovendien was er een temporele variatie in zoekfrequentie, met een piek in de vroege ochtend en de wintermaanden. Deze uitkomsten komen overeen met bevindingen uit conventionele registraties. Ook in Nederland zagen we via Google Trends een vergelijkbaar beeld. Zo laat de figuur de relatieve frequentie van de zoekterm ‘pijn op de borst’ over enkele etmalen zien.

Figuur Pijn op de borst als zoekterm
Figuur Pijn op de borst als zoekterm in Nederland (over 24 uur)

Het is belangrijk te beseffen dat veel patiënten die zich zorgen maken over hun gezondheid eerst op internet kijken, waarbij zoekmachines als quasi-poortwachter fungeren voor toegang tot medische informatie. Voor huisartsen is dit een reden te meer om de digitale bereikbaarheid te vergroten voor zorgvragen. Bovenal moeten we als collectief zorgdragen voor betrouwbare informatievoorziening (zoals Thuisarts.nl) met een prominente plaats in zoekresultaten en die voorziening in de spreekkamer uitdragen naar de patiënt.

Literatuur

  • Senecal C, et al. Association of search engine queries for chest pain with coronary heart disease epidemiology. JAMA Cardiol 2018;Oct 24. DOI:10.1001/jamacardio.2018.3459 [Epub ahead of print]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen