NHG Forum

Draadjes IUD kwijt [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
29 oktober 2020
Leanne Wolthuis, derdejaars aios huisartsgeneeskunde in een praktijk in Wijchen: ‘Mijn patiënte wilde graag verlost worden van haar spiraal, maar de draadjes waren onvindbaar. Ik had het al vergeefs geprobeerd met een borsteltje. Op een congres had ik een apparaat gezien om de draadjes mee te pakken te krijgen. Mijn praktijk wilde dat wel aanschaffen, maar de huisarts met het meeste verstand van urogynaecologie zei: vraag eerst eens op HAweb of iemand er ervaring mee heeft.’
0 reacties
Spiraal
© Shutterstock

‘Met het apparaat van het congres had niemand ervaring, maar ik kreeg wel allerlei andere interessante reacties. Daarnaast was het fijn om te merken dat ik niet de enige was bij wie het niet altijd lukte. Iedereen heeft zo zijn eigen methode die goed werkt. Er zijn blijkbaar duizenden tangen die je ervoor kunt gebruiken en je kunt natuurlijk niet alles kopen. De lange pincet en het cerumenhaakje leken me nuttig, juist omdat je dan niet iets nieuws hoeft aan te schaffen voor de praktijk.

Uiteindelijk wilde de patiënte zelf liever naar de gynaecoloog. Ik denk dat het me wel gelukt zou zijn, met een lange pincet of een cerumenhaakje. In ieder geval wist ik zeker dat de spiraal goed zat. Binnen Wijchen hebben we een huisarts die gynaecologische echo’s kan maken.

Patiënten kunnen hier vaak dezelfde week terecht. Erg handig is dat: je hoeft mensen niet naar de gynaecoloog te sturen, wat voor Wijchenaren betekent dat ze hierdoor niet naar een andere de stad hoeven. Fijn voor zowel de patiënt als voor ons.’

Procedure plaatsing spiraal, behorend bij de NHG-Standaard Anticonceptie

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Cerumenhaakje

Als het met een borsteltje niet lukt, wil – advies van de assistente van de gynaecoloog – een goed gesteriliseerd cerumenhaakje wel eens helpen om het draadje op te vissen.

Huisarts in Gelderland

Hoger grijpen

Als je met de IUD-verwijdertang voorzichtig in de cervix gaat en wat hoger grijpt, krijg je de opgeslagen draadjes – en anders de spiraal zelf – vrijwel altijd te pakken.

Huisarts in Zuid-Holland

Mathieu-paktang

Ik heb ook goede ervaringen met de cytobrush of de Mathieu-paktang. Verwijzing is daardoor nauwelijks meer nodig. En draadjes op 3 cm afknippen natuurlijk, waardoor ze later minder vaak zoek zijn.

Huisarts in Gelderland

Lange pincet

Ik heb een lange pincet; daarmee lukt het meestal. Ook hebben we een instrument met op de top een haakje. Hiermee lukt het vrijwel altijd. Zelfs eenmaal door het IUD zelf in het oogje aan te haken nadat het draadje was afgebroken. Het is wel van belang om zeker te weten dat het IUD in situ is door vooraf even met de echo te kijken voordat je gaat vissen.

Huisarts in Gelderland

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen