Nieuws

E-learning even effectief als gewone nascholing

Gepubliceerd
9 juli 2018
Dossier
Er zijn steeds meer nascholingen via internet beschikbaar. Levert deze vorm van onderwijs betere dokters en verpleegkundigen op dan gewone nascholing? In een recente Cochrane-review is het beschikbare bewijs op een rijtje gezet. De auteurs concluderen dat beide even effectief lijken.
0 reacties

Het effect van scholing kan op verschillende niveaus worden gemeten: (1) weten dokters meer, (2) kunnen dokters meer, (3) doen ze het beter in de praktijk en (4) worden patiënten er beter van. De auteurs van deze Cochrane-review onderzochten allevier de niveaus. Zij selecteerden 16 RCT’s die het effect van e-learning vergeleken met traditionele nascholing, waarvan bekend is dat de effecten gering zijn. In totaal deden ruim 5500 zorgprofessionals mee aan deze onderzoeken, vooral artsen maar ook een aantal verpleegkundigen.

Het bewijs was op elk niveau van lage kwaliteit. Op het niveau van kennis, vaardigheden, handelen in de praktijk en gezondheidsuitkomsten was er geen of minimaal verschil tussen gewone nascholing en e-learning.

De voordelen van leren via internet, waarbij je zelf plaats en tijdstip en eigen tempo kunt bepalen, zijn onmiskenbaar. Daarbij biedt e-learning de potentie om beter aan te sluiten bij de leerstijl van de dokter, maar er is geen bewijs dat e-learning leidt tot betere resultaten. Recent waren de internetnascholingen in het nieuws vanwege beïnvloeding door de farmaceutische industrie. Wat betreft zowel effectiviteit als onafhankelijkheid lijkt hier dus nog belangrijke winst te behalen.

Literatuur

  • Vaona A, et al. E-learning for health professionals. Cochrane Database Syst Rev 2018;1:CD011736.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen