Nieuws

E-learning helpt huisartsen bij soa-consulten

Gepubliceerd
11 juli 2017

Per jaar vinden er 270.000 soa-consulten plaats bij de huisarts, zo’n 70% van alle soa-consulten in Nederland. Huisartsen kunnen daarbij de individuele e-learning Het soa-consult van het NHG volgen (gratis, ook voor niet-leden). Deze e-learning heeft een klein maar blijvend positief effect op de kennis, de attitude en het gedrag van de huisarts bij soa-consulten.

Amsterdamse onderzoekers ontdekten het positieve effect bij een interventieonderzoek. Na (gemiddeld) 18 maanden kregen de onderzoekers van 2192 huisartsen (van wie 15% in opleiding) een vragenlijst retour, met antwoorden op vragen over hun kennis van en houding tegenover soa’s. Na 2 jaar stuurden 249 deelnemers (11% van de oorspronkelijke vragenlijstinvullers) nogmaals een follow-upvragenlijst terug. Met de antwoorden op die vragenlijsten evalueerden de onderzoekers het effect van scholing op de kennis, de attitude en het gedrag van huisartsen bij het soa-consult.

De meeste leerpunten betroffen de anamnese (28%), het aanvullend onderzoek (27,5%) en de behandeling (17,5%). In totaal gaven179 deelnemers aan dat zij veranderingen wilden doorvoeren in de dagelijkse praktijk, bij de follow-up rapporteerden zij dat 34% van de geplande veranderingen daadwerkelijk was geïmplementeerd (tegenover 63% gedeeltelijk en 3% niet geïmplementeerd). Beperkingen van dit onderzoek waren de lage respons, zelfrapportage en sociaal wenselijke antwoorden.

Toch stemt dit onderzoek voorzichtig positief. Er is een begin van verandering, nu deze nog in praktijk brengen!

Bos-Bonnie, et al. Effectiveness of an individual, online e-learning program about sexually transmitted infections: a prospective cohort study. BMC Fam Pract 2017;18:57.

www.nhg.org/winkel/producten/het-soa-consult.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen