Nieuws

E-sigaret even effectief als nicotinepleister

Gepubliceerd
5 februari 2014
Veel rokers gebruiken elektronische sigaretten als ondersteuning bij het stoppen, hoewel er weinig bekend is over de effectiviteit van dit middel. Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland wilden weten of de nicotine-e-sigaret effectiever is bij het stoppen met roken dan nicotinepleisters.
In totaal 657 mensen die wilden stoppen met roken kregen nicotine-e-sigaretten (16mg/ml), nicotinepleisters (21mg/dag) of placebo-e-sigaretten (zonder nicotine). Daarnaast kreeg iedere deelnemer telefonische ondersteuning bij het stoppen. Om te meten of deelnemers daadwerkelijk stopten met roken, werd na 6 maanden de koolstofmonoxideconcentratie in uitademingslucht gemeten.Na 6 maanden was 7,3% van de deelnemers met e-sigaretten gestopt, terwijl dit 5,8% was in de groep met pleisters en 4,1% met placebo-e-sigaretten. Door het onverwacht lage aantal stoppers waren deze verschillen statistisch niet significant. Deelnemers met e-sigaretten gebruikten gemiddeld 1 nicotinevulling per dag, wat overeenkomt met slechts 20% van de nicotine die gemiddeld via echte sigaretten wordt opgenomen. E-sigaretten met een hogere dosis zouden wellicht effectiever geweest kunnen zijn. Wat betreft bijwerkingen waren er geen verschillen tussen e-sigaretten en pleisters.De onderzoekers concluderen dat zowel e-sigaretten als nicotinepleisters maar matig effectief zijn om rokers te helpen stoppen, en dat er geen verschil in effect is tussen deze ondersteunende middelen. In de NHG-Standaard Stoppen met roken komt het gebruik van de e-sigaret als nicotinevervangend niet aan de orde. Op basis van dit onderzoek kunnen huisartsen patiënten die willen stoppen met roken vertellen dat een nicotine-e-sigaret even effectief is als een nicotinepleister.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Bullen C, et al. Electronic cigarettes for smoking cessation: a randomised controlled trial. Lancet 2013;382:1629-37.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen