Praktijk

Ecg-casus 'Niet lekker'

Gepubliceerd
24 maart 2020
Ecg 2004
© Guusje Bertholet

Casus

Patiënt: 23-jarige vrouw.

Voorgeschiedenis: blanco.

Medicatie: geen.

Anamnese: de patiënte meldt zich bij de huisarts. Ze heeft zes dagen continu last van een snelle hartslag en kortademigheid met steken in de linkerschouder en het borstbeen. Ze voelt zich daarbij niet goed. Ze werkt bij een architectenbureau waar ze een ongebruikelijke spannende werkweek (65 uur) heeft vanwege een deadline voor een project.

Lichamelijk onderzoek: bloeddruk 150/80 mmHg, pols 136/min, saturatie 94%, temperatuur 37,1°C. Hart: normale tonen, geen souffle. Longen: symmetrisch, vesiculair ademgeruis, geen percutoire demping. Buik: geen afwijkingen bij auscultatie en palpatie. Enkels: geen oedeem, kuiten: geen DVT-tekenen.

De huisarts denkt aan een hartritmestoornis, maar ook aan een longembolie. Zij besluit een ecg te maken om bij een evidente hartritmestoornis gericht te kunnen handelen en bij afwezigheid daarvan te verwijzen.  

Ecg 2004_2
© Guusje Bertholet

Opgave

  1. Beschrijf het ecg systematisch volgens ECG-10+. 1 2
  2. Hoe luidt uw diagnose en welk beleid stelt u voor?

➤ Het antwoord leest u hier

Literatuur

  • 1.Konings KTS, Willemsen RTA. ECG10+: systematisch ECG’s beoordelen. Huisarts Wet 2016;59:166-70.
  • 2.Konings K, Willemsen RTA, Bertholet GJM. ECG’s beoordelen én begrijpen. De ECG10+ methode. Leer- en oefenboek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2017.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen