Nieuws

Eczeem heeft geen invloed op groei van kinderen

Gepubliceerd
28 april 2015
Eczeem bij kinderen komt veel voor. Tot nu toe was het onduidelijk of het gebruik van corticosteroïden en verstoring van de slaap de lengtegroei beïnvloeden. Nieuw onderzoek maakt duidelijk dat kinderen met eczeem even lang worden als kinderen zonder eczeem.
Amerikaanse onderzoekers gebruikten gegevens van negen opeenvolgende dwarsdoorsnedeonderzoeken bij 264.000 kinderen en adolescenten. Bij 11% van de kinderen kwam eczeem voor. De lengte, gecorrigeerd voor leeftijd, werd vergeleken tussen kinderen met en zonder eczeem. Ook werd er rekening gehouden met gezinssamenstelling, inkomen en comorbiditeit (astma en hooikoorts). Helaas waren er geen gegevens bekend over het medicatiegebruik. Aangenomen werd dat er bij ernstiger vormen van eczeem hogere klassen corticosteroïden gebruikt werden. In geen van de onderzoeken was eczeem gerelateerd aan de lengtegroei. Alleen bij matig of ernstig eczeem en meer dan 4 nachten slechte slaap per week was er een relatie met minder lengte. Dit effect was echter verdwenen bij kinderen ouder dan 11 jaar.
Voor huisartsen is dit onderzoek van belang omdat zij vaak kinderen met eczeem behandelen. Gebruik van corticosteroïden en slaaptekort door nachtelijke jeuk kan leiden tot bezorgdheid over de lengtegroei. Deze zorgen worden door dit onderzoek volledig weggenomen. Zelfs in de groep kinderen met ernstig eczeem en veel slaaptekort wordt de lengtegroei later ingehaald.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Silverberg JI, et al. Association between eczema and stature in 9 US population-based studies. JAMA Dermatol 10 december 2014. doi:10.1001/jamadermatol.2014.3432.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen