Nieuws

Eefje de Bont wint Telesphorusprijs 2019

Gepubliceerd
21 juni 2019
Het proefschrift 'Childhood fever in out-of-hours general practice' van Eefje de Bont is door de jury van de Telesphorusprijs verkozen tot winnaar van het beste proefschrift 2017-2018. Tijdens de NHG-Wetenschapsdag op 21 juni 2019 nam zij de prijs in ontvangst. De Bont won ook de NHG-Wetenschapsprijs.
0 reacties

In het winnende proefschrift onderzocht De Bont het effect van het implementeren van betere voorlichting bij kinderen met koorts door een boekje voor ouders. “Een bijzonder klinisch relevant en veelvoorkomend probleem in de (acute) huisartsenzorg”, aldus de jury. “Er is een grote diversiteit van methoden gebruikt, beschreven in elf hoofdstukken. Bijzonder is dat de perspectieven van dokters, ouders en doktersassistentes werden betrokken bij het onderzoek. De onderzoeksstrategieën waren innovatief wat betreft patiëntrecrutering en inzet van ICT/HIS. Het resultaat, actieve voorlichting helpt, is direct toepasbaar in de praktijk.”

Uitzonderlijk belang

Eens per twee jaar reikt de Geert Bremer Stichting de Telesphorusprijs uit aan een huisarts of huisarts-in-opleiding die een proefschrift heeft geschreven van uitzonderlijk belang en dito verdienste. Geert Bremer was lector in Leiden en later in hoogleraar huisartsgeneeskunde in Groningen.

In de periode 2017-2018 verschenen er 23 proefschriften van praktiserend huisartsen en huisartsen-in-opleiding. De redactie van H&W maakte een voorselectie op basis van originaliteit en relevantie en nomineerde zes proefschriften. De jury beoordeelde deze zes proefschriften en keek daarbij naar originaliteit, relevantie, methoden, toepasbaarheid en uitvoering. De jury bestond uit: Marian Mourits, hoogleraar gynecologische oncologie UMCG,  Marlies Reinders, hoogleraar nefrologie LUMC en Ivo Smeele, hoofdredacteur Huisarts & Wetenschap.

Genomineerd waren:

  • Assessing chest pain in primary care van Robert Willemsen
  • Childhood fever in out-of-hours general practice van Eefje de Bont
  • Getting a grip on the unexplained. Classification, course, predictors and treatment of medically unexplained physical symptoms (MUPS) van Nikki Claassen-Van Dessel
  • Towards successful selective prevention of cardiometabolic diseases in primary care van Anne-Karien de Waard
  • Reuse and sharing of electronic health record data van Annet Sollie
  • Perspectives on appropriate end-of-life care and hastening death on request van Eva Bolt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen