Nieuws

Een aneurysma abdominale aortae: verwijzen of vervolgen?

Gepubliceerd
5 maart 2014
Een aneurysma abdominale aortae (AAA) is nog wel eens een toevalsbevinding bij een echografisch onderzoek van de bovenbuik. Meestal gaat het dan om een klein AAA (30 -55 mm). Over de vraag hoe vaak patiënten een echografie moeten krijgen, eer ze voor een electieve operatie in aanmerking komen, wordt nogal verschillend gedacht. Een literatuuronderzoek in de JAMA brengt hierin meer duidelijkheid.
Omdat de ruptuurkans bij kleine AAA’s relatief klein is ( 2%), is echografisch vervolgen tot een diameter van 55 mm gebruikelijk. Adviezen voor vervolgfrequentie variëren van elke 3 maanden tot eens per 3 jaar. Om tot een eenduidiger advies te komen bekeken onderzoekers van de RESCAN Collaborators 18 onderzoeken, waarin groei- en ruptuurcijfers van kleine AAA’s zijn gepubliceerd. Op basis van groeicijfers en ruptuurrisico’s adviseren zij om de echografie bij mannelijke patiënten met een diameter van 30-39 mm, om de 2 tot 3 jaar te herhalen, van 40 tot 49 mm om de 1 tot 2 jaar en van 50 tot 54 mm om de 6 tot 12 maanden.
Omdat vrouwen al bij 45 mm een ruptuurrisico hebben van meer dan 1%, is het advies voor hen deze diameter aan te houden als het moment voor een electieve ingreep. Deze aanbeveling is echter nog niet met voldoende onderzoek onderbouwd. Daarom is dit een goed moment om vrouwelijke patiënten al te verwijzen naar de vaatchirurg. Voor mannen is dat wanneer het AAA 55 mm heeft bereikt. Met deze gegevens in de hand is de huisarts goed in staat om kleine AAA’s zelf te vervolgen.
In totaal werden de gegevens van 15.471 patiënten geanalyseerd. De gemiddelde groeisnelheid blijkt toe te nemen naarmate de diameter van het AAA toeneemt. Bij een diameter van 30 mm groeit het AAA gemiddeld 1,3 mm per jaar en bij 50 mm loopt dat op naar 3,6 mm per jaar. Bij patiënten die blijven roken, groeit het AAA doorgaans nog sneller. Maar toch is er nog tijd genoeg om die patiënten extra te motiveren het roken te laten.
Bèr Pleumeekers

Literatuur

  • 1.The RESCAN Collaborators. Surveillance intervals for small abdominal aortic aneurysms. A meta-analysis. JAMA 2013;309:806-13.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen