Nieuws

Een nieuwe behandeling voor artrose?

Gepubliceerd
5 november 2021
‘Een mijlpaal in onderzoek naar artrose’ die zou kunnen leiden tot ‘een therapie waarmee artrose kan worden genezen of voorkomen’. Rotterdams onderzoek leidde onlangs tot hoopgevende berichten, waaraan arts en patiënt in de praktijk helaas nog niets blijken te hebben.
0 reacties

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die vaak tot pijn en fysiek ongemak leidt. De oorzaak is multifactorieel, waarbij chronische gewrichtsbelasting en overgewicht een rol spelen maar ook een erfelijke component van belang kan zijn. Genezing is niet mogelijk: de schaarse beschikbare behandelingen geven vooral symptoomverlichting.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben nu onderzoek gedaan naar mogelijk genetische oorzaken van de aandoening. Aan de hand van de gegevens van ruim 800.000 deelnemers aan 13 verschillende cohortonderzoeken zochten zij naar DNA-variaties of genen die met het ontstaan van artrose verband lijken te houden. Het onderzoek leidde tot de identificatie van een kleine 200 van die genetische aanknopingspunten, wat in een persbericht werd verwoord als ‘mijlpaal in het begrijpen van de ziekte, wat naar verwachting de ontwikkeling van de allereerste genezende behandeling voor artrose zal versnellen’. De NOS nam deze berichtgeving over. De hoopgevende uitspraken suggereren dat een effectieve behandeling voor artrose nabij lijkt, maar zover is het helaas nog (lang) niet. Er is bijvoorbeeld nog helemaal geen onderzoek gedaan naar een daadwerkelijk medicijn.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen richt zich vaak op erfelijk materiaal. De weg van potentieel genetische aangrijpingspunten tot een werkzaam en veilig medicijn is echter lang en vol hindernissen. Kleine stapjes op die route leiden regelmatig tot hoopgevende nieuwsberichten, maar een stap in de goede richting is nog geen garantie voor succes. Hopelijk leidt het Rotterdamse onderzoek inderdaad tot nieuwe behandelmogelijkheden, maar de patiënt zal voor meer duidelijkheid daarover nog vele jaren geduld moeten hebben.

Dokter media logo
© Dokter Media

Dit artikel verscheen eerder op doktermedia.nl.

 

Literatuur

  • Boer CG, et al. Deciphering osteoarthritis genetics across 826,690 individuals from 9 populations. Cell 2021;184:4784-4818.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen