Praktijk

Een onbegrepen wijde lichtstijve pupil

Gepubliceerd
5 augustus 2014

Casus

Een 61-jarige dame met een blanco voorgeschiedenis bezocht het spreekuur met de klacht dat ze sinds 1,5 uur plotseling wazig zag met haar rechteroog. Ze had het gevoel alsof er continu een druppel water in het oog aanwezig was. Haar echtgenoot was het bovendien opgevallen dat haar rechterpupil veel groter was dan haar linker en dit was de eigenlijke reden om direct contact op te nemen met de huisartsenpraktijk. Alhoewel de patiënte de afgelopen uren had geholpen met een verbouwing van haar huis dacht ze niet aan een trauma of corpus alienum in het rechteroog. Bij navraag had ze geen pijn in het rechteroog en ze had geen klachten als hoofdpijn, dubbelzien of andere neurologische verschijnselen. De patiënte gebruikte geen oogdruppels of andere medicatie.
Bij het onderzoek had de patiënte een wijde lichtstijve pupil rechts, zonder conjunctivale roodheid. Er was geen corpus alienum in het rechteroog zichtbaar. Bij het testen van de pupilreflex reageerde het rechteroog, zowel direct als indirect, niet op licht, de linkerpupil contraheerde normaal. De visus was beiderzijds 0,65 met bril. De oogbolmotoriek en de gezichtsvelden waren normaal, zo ook het spleetlamponderzoek, oogboldrukmeting en de fundusfoto.
Al met al zagen we dus een gezonde patiënte met een acute wijde lichtstijve pupil rechts zonder een bevredigende verklaring op oogheelkundig of neurologisch gebied.
Na de onderzoeken vroegen we de patiënte nogmaals wat ze in de uren voorafgaand aan de klachten had gedaan. Nu vertelde ze dat ze ook enkele planten had gesnoeid en stekjes van de trompetplant naar de buurman had gebracht. We zochten de afbeelding van de trompetplant op internet op en de patiënte herkende de plant. Duidelijk werd dat de bladeren en het sap van deze plant onder andere atropine bevatten. We veronderstelden dan ook dat de patiënte het sap van deze plant in haar rechteroog had gekregen. Er werd besloten tot een afwachtende houding. Bij telefonisch contact na enkele dagen vertelde patiënte dat de klachten na 24 uur waren verdwenen.

Beschouwing

Literatuur

  • 1.Firestone D, Sloane C. Not your everyday anisocoria: Angel’s Trumpet ocular toxicity. J Emerg Med 2007;33:21-44.
  • 2.Havelius U, Åsman P. Accidental mydriasis from exposore to Angel’s trumpet (Datura suaveolens). Acta Ophthalmol Scand 2002;80:332-5.
  • 3.Andreola B, Piovan A, Da Dalt L, Filippini R, Cappelletti E. Unilateral mydriasis due to Angel’s Trumpet. Clin Toxicol 2008;46:329-1.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen