Nieuws

Een sigaret per dag is al te veel

Gepubliceerd
14 maart 2018
‘Rookt u?’ ‘Ja, maar ik probeer de laatste tijd te minderen.’ Een veelgehoorde zin in de spreekkamer, en waarschijnlijk vaak beloond met een compliment ter aanmoediging. Uit recent onderzoek blijkt echter dat zelfs het roken van een sigaret per dag de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt.
0 reacties

De onderzoekers keken naar de relatie tussen het aantal sigaretten dat per dag wordt gerookt en het risico op hart- en vaatziekten in een grote systematische review en meta-analyse onder 141 cohortonderzoeken. Bij mannen bleek het roken van een sigaret per dag in vergelijking met niet-rokers een risicoverhoging (RR) van 1,47 keer (47%) zo groot te geven op coronaire hartziekten. Bij het roken van 20 sigaretten was dit risico 2,04 keer (104%) groter dan bij niet-rokers. Bij vrouwen waren de getallen vergelijkbaar: een RR van 1,57 bij een sigaret per dag en een RR van 2,84 bij 20 sigaretten. Voor het risico op een herseninfarct werd dezelfde trend gezien: bij mannen een RR van 1,25 bij een sigaret per dag en een RR van 1,64 bij 20 sigaretten, bij vrouwen een RR van 1,31 bij een sigaret per dag en een RR van 2,16 bij 20 sigaretten.

Bij het inhaleren van maar liefst 20 keer minder sigarettenrook verlaagt het risico op hart- en vaatziekten dus maar met ongeveer de helft, veel minder dan je zou verwachten. De NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken maakt geen onderscheid tussen risicoreductie van longkanker of hart- en vaatziekten, maar ook uit de daar vermelde mortaliteitscijfers blijkt minderen in verhouding veel minder op te leveren dan helemaal stoppen. En dat is een belangrijke boodschap voor de spreekkamer.

Lees het volledige onderzoek hier

Literatuur

  • Hackshaw A, et al. Low cigarette consumption and risk of coronary heart disease and stroke: meta-analysis of 141 cohort studies in 55 study reports. BMJ 2018;360:j5855.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen