Nieuws

Een tabletje breken, moeilijker dan het lijkt

Gepubliceerd
11 januari 2018
De gebruiksvriendelijkheid van medicatie kan beter, met name voor ouderen. Een op de vier ouderen heeft problemen met de verpakking of inname, en een tablet goed doorbreken lukt slechts een op de drie. Zorgverzekeraars, farmaceutische industrie, hulpverleners en patiënten zelf moeten daarom de handen ineenslaan. Dat is de uitkomst van een recent promotieonderzoek.
0 reacties
Kim Notenboom onderzocht verschillende fasen in het gebruik van medicatie. Zij spitste haar onderzoek toe op ouderen, omdat bij deze groep functionele beperkingen en chronische medicatie het meest voorkomen.
 
Notenboom onderzocht de dagelijkse problemen die ouderen ondervinden bij het gebruik van hun medicijnen. Zij benaderde daarvoor 317 ouderen telefonisch, een op de vier bleek problemen te ervaren met de gebruiksvriendelijkheid van de medicatie. Zij nam interviews af bij 59 thuiswonende ouderen en 95% van deze ouderen meldde ten minste een probleem. De promovenda keek ook naar het ontwerp van geneesmiddelen en vergeleek het gebruik van een breukgleuf door ouderen met dat van een jongere populatie. Veel ouderen hadden moeite de tabletten doormidden te breken. Het lukte slechts 38,1% van hen de tabletten te breken, waarbij 71% van de tabletten daadwerkelijk accuraat was gebroken. Bij jongeren was dit 78,2%, waarbij 77,4% van de tabletten accuraat was gebroken.
 
Zijn er mogelijkheden om gebruiksproblemen bij ouderen te voorkomen? In de huidige praktijk blijken apothekersassistenten onvoldoende aandacht te schenken aan problemen met de verpakking en de inname. Noteboom ontwikkelde daarom een model om te voorspellen in hoeverre het breukvermogen van tabletten accuraat is. Dit model kan waardevol zijn in de productiefase van nieuwe medicijnen. Verder doet zij aanbevelingen om problemen bij het slikken van medicatie te verminderen, zoals het gebruik van speciale gels of een hap vla. Zij constateert ook dat in-vitro-onderzoek nodig is om naar de oplossingssnelheid van medicatie bij gebruik te kijken.
 
Huisartsen en poh’s moeten alert zijn op de gebruiksvriendelijkheid van medicatie. En een tabletje breken adviseren? Zeker bij ouderen liever niet.

Literatuur

  • 0.Notenboom K. The pursuit of user-friendly medicines. Older people in the hot seat [proefschrift]. Utrecht: Universiteit Utrecht, 2017.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen