Nieuws

Eerstelijnsapotheken passen geregeld recepten aan

Gepubliceerd
2 februari 2021
Sinds jaar en dag passen apothekers recepten van huisartsen aan. Vijftien jaar geleden ging het om 4,3% van alle recepten en betrof het vooral verbetering van administratieve onjuistheden. Vandaag de dag passen apothekers 5,5% van de recepten in de eerste lijn aan. De oorzaken daarvan zijn nu vooral leveringsproblemen, vergoedingsproblemen en (in mindere mate) het voorkomen van een potentieel medicijngerelateerd probleem. Dat blijkt uit een onderzoek onder eerstelijnsapothekers.
0 reacties

De rol van apothekers is veranderd. Er is meer kennis over medicijninteracties en contra-indicaties dan voorheen. Daarnaast zijn er tekorten aan medicatie door onder andere het inkoopbeleid. Van Loon et al. onderzochten de invloed van deze factoren op het aanpassen van recepten in eerstelijnsapotheken in Nederland. De onderzoekers benaderden alle eerstelijnsapothekers om mee te doen aan een cross-sectioneel vragenlijstonderzoek. De uiteindelijke respons was 13,9% (n = 275).

De resultaten onderschrijven de veranderde rol van apothekers. Van de 5,5% recepten die apothekers aanpasten, deden zij dat in 1,3% van de gevallen wegens een administratief probleem (voornamelijk omdat de voorschrijver de dosering of duur van de medicatie niet duidelijk had beschreven). Bij 2,4% van de veranderingen was een logistiek probleem de oorzaak (waarvan 40% leveringsproblemen en 33% vergoedingsproblemen). Bij 1,8% van de recepten deden apothekers een aanpassing om een mogelijk medicijngerelateerd probleem te voorkomen (bijvoorbeeld incorrecte dosering of dubbele medicatie). Deze werden in 44,4% van de gevallen computergestuurd gevonden.

Apothekers passen dagelijks circa 5,5% van onze recepten aan. Waar 15 jaar geleden het voornaamste probleem een missende dosering op het recept was, zijn het nu vooral leverings- en vergoedingsproblemen. Het goede nieuws is dat bij bijna 95% van de recepten aanpassingen niet nodig zijn. Wel zijn er bij 3% van de recepten verbeterpunten voor de voorschrijvende huisartsen.   

Literatuur

  • Van Loon WE, et al. Nature and frequency of prescription modifications in community pharmacies. A nationwide study in the Netherlands. Br J Clin Pharmacol 2020 Sep 9. DOI:10.1111/bcp.14548 [e-pub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen