Nieuws

Effect van natriumbeperkte zoutvervangers

Gepubliceerd
8 juli 2019
Vergeleken met een regulier dieet verlagen natriumbeperkte zoutvervangers de systolische en diastolische bloeddruk statistisch significant. Dat geldt zowel voor mensen met hypertensie als voor de algemene bevolking, zo blijkt uit een meta-analyse.
0 reacties

Een zoutarm dieet is een bekende interventie om cardiovasculaire risicofactoren te verminderen. De literatuur is hierover echter niet eenduidig en er is dan ook behoefte aan meer bewijs dat is gebaseerd op RCT’s. In een systematisch literatuuronderzoek bekeken Hernandez et al. daarom het effect van natriumbeperkte zoutvervangers op cardiovasculaire uitkomsten. Een meta-analyse met 16 RCT’s (n = 1993) toonde een significante daling in systolische bloeddruk voor natriumbeperkte zoutvervangers vergeleken met een regulier dieet (MD -7,81 mmHg; 95%-BI -9,47 tot -6,15). Ook toonde 15 RCT’s (n = 1932) een significante daling in diastolische bloeddruk (MD -3,96 mmHg; 95%-BI -5,17 tot -2,74). Er was geen significant effect op de totale mortaliteit (RR 0,89; 95%-BI 0,77 tot 1,03) en er waren onvoldoende gegevens over het effect op cardiovasculaire mortaliteit en beroerte.

De uitkomsten waren gelijk voor zowel mensen met hypertensie als voor een gemengde populatie en een populatie met een normale bloeddruk. Vergeleken met eerder onderzoek is het effect op de bloeddruk groot, vooral voor mensen zonder hypertensie. Omdat een aantal onderzoeken in populaties plaatsvond met een hoge zoutinname (zoals China) of bij mensen die prehypertensie hadden, is het effect van zoutvervangers mogelijk overschat. De auteurs adviseren daarom het gebruik van natriumbeperkte zoutvervangers voorlopig vooral aan te bevelen aan mensen met hypertensie.

De NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement adviseert om het gebruik van keukenzout (natriumchloride) te beperken tot 6 gram per dag, ook voor gezonde volwassenen. Als het lastig is de zoutpot te laten staan, kunnen mensen kiezen voor zoutvervangers met minder zout waarin het natrium meestal is vervangen door kalium. Deze zijn echter minder geschikt voor mensen met chronische nierschade (zeker bij een eGFR < 15) of mensen die kaliumsparende diuretica gebruiken.

Literatuur

  • Hernandez AV, et al. Effect of low-sodium salt substitutes on blood pressure, detected hypertension, stroke and mortality. Heart 2019 Jan 19. DOI: 10.1136/heartjnl-2018-314036 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen