NHG Forum

Ernstige post-herpetische pijn [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
5 augustus 2019
“Ik heb een 68-jarige patiënte in de praktijk met ernstige postherpetische pijn sinds circa 1,5 jaar.” Zo begint Grietje Feenstra, hidha in een duopraktijk in Noord-Nederland haar post op het HAweb Ledenforum.
0 reacties
Ledenforum
© iStock

Feenstra vervolgt: “We hebben al van alles geprobeerd, ze is op de pijnpoli geweest, heeft veel medicatie en bijvoorbeeld CBD-olie geprobeerd. De medicatie die ze nu gebruikt is niet afdoende en de pijn is dermate erg dat het voor haar zeer beperkend en invaliderend is. Het beheerst haar leven. Is er misschien iemand die weet of er ergens in Nederland een specialist is op dit gebied waar ik haar naartoe zou kunnen verwijzen of die nog mee zou kunnen kijken?”

Het was een vraag van de patiënte zelf of Grietje niet eens te rade kon gaan bij collega’s. “Ze had zelf al heel veel op internet gezocht, was redelijk wanhopig. Het duurde even voor er wat reacties kwamen. Mijn oproep heeft op twee manieren geholpen. Er werden crèmes genoemd waarvan ik niet op de hoogte was, zoals amitriptylinecrème of fenytoïnecrème. Ook lidocaïne onder Tegaderm kende ik niet. Voor de patiënte was gebruik van een virtualrealitytraining als pijnbestrijding nieuw. Het viel samen met een tv-programma wat zij enige tijd geleden zag bij Omroep MAX over afleiding als pijnbestrijding, bijvoorbeeld door muziek.

Gisteren kwam de patiënte op het spreekuur en het lijkt erop dat ze in haar denken over de kwaal een soort omslag heeft gemaakt. Ze had steeds het idee dat haar kwaal over zou gaan, maar realiseert zich nu dat ze er waarschijnlijk nog jaren of haar hele leven last van blijft houden. Ze zoekt nu ook naar andere manieren van pijnbestrijding dan pijnstilling, zoals afleiding.”

► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van de standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium.

Lidocaïnepleister

Huisarts in Friesland: Een lidocaïnepleister kan een optie zijn of lidocaïne onder een Tegaderm. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de plek waar het zit. Ook is capsaïcinecrème een optie, al kan dat wel een pittige behandeling zijn. Amitriptylinecrèmes of andere crèmes bij neuropathische pijn zijn via neuropathie.nu te bestellen via een speciaal receptenformulier.

Virtual reality

Huisarts in Friesland: Er is een nieuwe behandeling beschikbaar voor mensen met chronische pijn (het maakt niet uit welke pijn): via virtual reality kunnen patiënten meer leren over hoe pijn werkt en hebben al veel patiënten een flinke vermindering van hun klachten gekregen. Je kunt kijken op Reducept.nl waar de behandeling beschikbaar is. Het is nu nog vooral op pijnpoli’s en bij fysiotherapeuten beschikbaar als onderdeel van de behandeling.

Fentyoïnecrème

Huisarts n.p. in Noord-Holland: Een alternatief zou ook fenytoïnecreme kunnen zijn, die goed lijkt te helpen bij neuropathische pijn. Informatie hier over is te verkrijgen bij het Instituut voor neuropathische pijn in Bilthoven. Daarnaast zijn er artsen die goed effect zien met homeopathische medicatie, individueel gekozen door een geregistreerd homeopathisch arts (AVIG-geregistreerd).

NHG-Informatie pijn

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen