NHG forum

Ervaringen huidlijm [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
26 maart 2021
Ilona Tiemens-van Putten is derdejaars aios in Leiden en bezig met de revisie van het hoofdstuk ‘Snijwonden hechten of plakken’ in het boek Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Op HAweb Ledenforum deed zij een oproep om ervaringen met huidlijm te delen. Dat leverde verschillende reacties op.
0 reacties

Tiemens-van Putten: ‘Bij de herziening vroeg ik me af welke huidlijm het best werkt. In het oorspronkelijke hoofdstuk stond dat histoacryl® gemakkelijk zou breken na droging en dat dermabond® wat soepeler blijft, maar langzamer uithardt. Als huisarts in opleiding en voormalig poortarts op de SEH had ik eigenlijk alleen recente ervaring met histoacryl®. Van ‘breken’ van de lijm was mij niets bekend. Mij waren in elk geval geen grote verschillen tussen de lijmen opgevallen. Er blijken veel meer verschillende merken en typen huidlijm te zijn dan ik dacht. HAweb leek me de ideale omgeving om eens te vragen naar de ervaringen van huisartsen met de verschillende lijmen.

Naar aanleiding van de reacties heb ik aan het hoofdstuk toegevoegd hoe je lijm kunt verwijderen. Echt zo’n vraag waarbij je naar het antwoord moet zoeken, terwijl je redelijk in paniek bent omdat die lijm misschien op een plek is gaan zitten waar je hem niet wilt hebben… Ook het advies om een gaasje op het oog te leggen heb ik op dringend advies van een ledenforumlid erbij gezet. Net als de toevoeging wat te doen als de lijm toch in het oog is gekomen.

Interessant vind ik de melding van collega’s bij wie de patiënt na toediening een paarsig litteken kreeg. Daardoor ben ik nu geneigd om in mijn eigen toekomstige praktijk de kleurloze versie aan te schaffen.

Ik ben er niet helemaal uitgekomen of je nu wel of geen huidlijm kunt combineren met steristrips. De een zegt van wel, de ander vindt dat de steristrips met huidlijm lastig te verwijderen zijn. Het lijkt me handig om een erg wijkende wond wat naar elkaar te trekken met steristrips en dan te dichten met huidlijm. En vervolgens van de steristrips afblijven tot ze er vanzelf afvallen.’

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Histoacryl

Ik vind histoacryl® het prettigst werken. Droogt snel en lijmt stevig. Met dermabond® heb ik ook goede ervaringen. Vaak heb je genoeg aan de miniversie en dat scheelt kosten.

Over truglue® ben ik minder positief. Het duurt lang voordat het droogt en het lijkt wat minder goed houdbaar.

Huisarts in Overijssel

Steristrips en niets doen

Vergeet niet om steristrips en niets doen te noemen als redelijk alternatief. Met beide heb ik ook uitstekende ervaringen. Ik geef toe dat ik een beetje getraumatiseerd ben geraakt nadat een druppeltje huidlijm heel snel richting het oog van mijn jonge patiënt lekte en daar de oogleden enkele dagen aan elkaar heeft geplakt. Snelle research leerde mij dat dit verder niet gevaarlijk is (voor cornea, et cetera). Maar hij heeft wel enkele dagen met aan elkaar geplakte oogleden rondgelopen, die uiteindelijk vanzelf weer van elkaar gingen. Wellicht is het goed om een duidelijke waarschuwing in het boek op te nemen: pas op bij gebruik van huidlijm in de buurt van de ogen. Zorg ervoor dat een druppel altijd van het oog weg zal lekken.

Huisarts in Overijssel

Tatoeage-achtig litteken

Ik gebruik het liefst kleurloze weefsellijm. Eén keer gehad dat een patiënt in het gelaat een soort paars ‘tatoeage-achtig’ gekleurd litteken overhield na plakken met paarse histoacryl® .

Huisarts in Noord-Holland

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb Ledenforum voor de volledige tekst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen