Nieuws

Eye opener

Gepubliceerd
20 mei 2005

De heldere aanpak en praktijkgerichte indeling van deze nieuwe uitgave in de bekende serie, maken de lezer (opnieuw) enthousiast voor oogheelkundige problematiek in de huisartsgeneeskunde. Het boek is ingedeeld in korte hoofdstukken zoals scheelzien bij kinderen, mouches volantes en conjunctivitis. Ieder hoofdstuk begint met een casus waarna de algemene klinische presentatie wordt beschreven. Daarna volgt een korte en duidelijke uitleg over de pathofysiologie en de epidemiologie. Het gemis aan illustraties wordt hiermee vrijwel tenietgedaan.
Uitvoerig en gedetailleerd staan de auteurs stil bij de relevante onderzoeken die moeten plaatsvinden. Bijvoorbeeld het diagnostisch refractioneren: hoe moet je dat doen en hoe interpreteer je de uitkomsten? Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. In het bijzonder bij hypermetropie (verziendheid) moet je weten hoe je de resultaten moet interpreteren. Een zeer duidelijke uitleg en een heldere tabel zorgen voor een beter begrip van de uitkomsten.
Helaas gaan de auteurs ervanuit dat de doorsnee huisarts beschikking heeft over middelen als een spleetlamp en dat hij de techniek van het indirecte fundoscopiëren eigen is. Daaraan gaat het hoofdstuk over conjunctivitis dan ook ten onder: de auteurs stellen dat conjunctivitis een diagnose per exclusionem is en dat de relevante diagnose ‘geen iridocyclitis of keratitis’ is. Deze diagnosen kan de huisarts echter alleen met de spleetlamp stellen en dit zou dus betekenen dat hij zonder spleetlamp gemiddeld 1 à 2 patiënten per week zou moeten insturen voor verdere diagnostiek. Ten slotte geven de auteurs concrete informatie over de benodigde behandeling. Ze vermelden ook wat de oogarts doet wanneer een patiënt is ingestuurd. Zeer lezenswaardig is de behandeling van blefaritis: een behandeling bij de huisarts op de onderzoeksbank en er hoeft geen recept mee naar huis.
Baggen en Van Leeuwen geven meer dan alleen een aanvulling op de bestaande NHG-Standaard. Zij motiveren en instrueren op een bijzonder aantrekkelijke manier. Kortom, een lezenswaardig boek met veel praktische aanwijzingen voor de huisarts(-in-opleiding) die zich wat meer wil toeleggen op oogheelkundige diagnostiek en behandeling in de huisartsenpraktijk. Annet Lievense

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen