Nieuws

Facebook en professionaliteit

Gepubliceerd
17 december 2014

Niet de medische inhoud, maar de persoonlijke levensstijl bepaalt of de facebookpagina’s van artsen als ‘professioneel’ worden beoordeeld.

Als u dit journaaltje leest op deze website is de kans groot dat u ook op facebook zit. En als u een facebookprofiel heeft, is de kans groot dat ook uw patiënten daar op kijken, of zelfs contact met u hebben langs die weg. Welke aspecten van uw profiel bepalen de indruk die niet-medici van u hebben?

Om dit te onderzoeken werden voor onderzoeksdoeleinden 6 pagina’s gemaakt met voor mannelijke en vrouwelijke artsen een pagina met (1) alleen een medisch professionele inhoud, (2) een persoonlijke inhoud met een gezonde levensstijl en (3) persoonlijk materiaal waarin ook ongezond gedrag te zien was. Vervolgens vroegen de onderzoekers aan 250 (niet-medische) studenten om een van deze pagina’s te beoordelen met een voor dit onderzoek ontworpen schaal voor ‘Medical Professionalism’.

Niet de pagina met de medische inhoud, maar die met de gezonde levensstijl scoorde verrassend genoeg als het meest ‘professioneel’. De pagina met ongezond gedrag scoorde als laagste. Daarnaast scoorden de facebookpagina’s van vrouwen consistent hoger dan die van mannen met dezelfde inhoud.

Als u de komende feestdagen dus tijd over heeft en een eigen pagina wilt starten of uw oude pagina wilt bijwerken, zo is de conclusie, leg dan vooral de nadruk op uw persoonlijke gezonde levensstijl, en niet op uw nascholingen of goede voornemens die ongezond gedrag impliceren.

Clyde JW, et al. Medical professionalism: an experimental look at physicians’ Facebook profiles. Med Educ Online 2014, 19:23149. doi.org/10.3402/meo.v19.23149.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.