Wetenschap

Fluor vaginalis tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd
10 oktober 2000

Samenvatting

Zwangere vrouwen raadplegen de huisarts geregeld wegens klachten over fluor vaginalis. De oorzaken zijn dezelfde als bij niet-zwangere vrouwen, maar klachten ten gevolge van Candida-infecties komen tijdens de zwangerschap vaker voor. De diagnostiek van fluorklachten tijdens de zwangerschap verschilt niet van de gebruikelijk diagnostische procedures. De therapie moet echter worden aangepast aan de specifieke situatie:
- 'Fysiologische' fluor: uitleg over toename van vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap.
- Candida: behandelen op geleide van de klachten met miconazol of clotrimazol lokaal; de meest effectieve behandelingsduur is mogelijk langer dan buiten de zwangerschap.
- Bacteriële vaginose: alleen behandelen bij hinderlijke klachten met metronidazol oraal of clindamycine lokaal; clindamycine oraal is een duur, maar veilig alternatief.
- Trichomoniasis: behandelen met oraal metronidazol is gewenst, ook van de partner(s), maar uitstel van de behandeling tot na de bevalling is mogelijk.
- Chlamydia: altijd oraal behandelen met erytromycine of amoxicilline; azitromycine is een alternatief; partnerbehandeling is obligaat.
- Gonorroe: altijd behandelen, met cephalosporine intramusculair of oraal, of op geleide van kweek + resistentie; partner(s) meebehandelen.
Screenen op vaginale infecties om zwangerschapscomplicaties te voorkomen, lijkt vooralsnog niet zinvol.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen