Nieuws

Fysiotherapie bij schouderklachten

Gepubliceerd
7 januari 2015
Veel mensen gaan voor schouderklachten naar een fysiotherapeut, al dan niet op advies van hun huisarts. Maar welke fysiotherapeutische behandeling is effectief en welke niet? Een literatuuroverzicht toont dat hyperthermie en oefentherapie op de korte termijn effectief zijn. Op langere termijn geldt dat alleen voor oefentherapie.
Onderzoekers uit Rotterdam en Keele schreven een systematische review over gepubliceerde, gerandomiseerde trials naar het effect van verschillende vormen van fysiotherapie en manuele therapie bij het subacromiaal impingementsyndroom. Ze vonden twee reviews met daarin respectievelijk 9 (n = 525) en 10 trials (n = 575) plus nog 10 losse trials.
De auteurs scoorden het bewijs aan de hand van het aantal trials en de consistentie van de resultaten van afwezig tot sterk. Er was matig bewijs dat hyperthermie en oefentherapie effectiever waren dan niets doen op de korte termijn (
Lidewij Broekhuizen

Literatuur

  • 1.Gebremariam L, et al. Subacromial impingement syndrome-effectiveness of physiotherapy and manual therapy. Br J Sports Med 2014;48:1202-8.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen