Nieuws

Geen relatie tussen Dientamoeba fragilis en intestinale inflammatie

Gepubliceerd
27 september 2019
De aanwezigheid van Dientamoeba fragilis wordt aangetoond bij 0,3 tot 52% van de fecesonderzoeken bij kinderen met gastro-intestinale klachten, maar de pathogeniciteit staat ter discussie. Een Nederlands cross-sectioneel onderzoek laat zien dat er geen relatie bestaat tussen de aanwezigheid van de parasiet D. fragilis en intestinale inflammatie.
0 reacties

De onderzoekers gebruikten 200 feces samples van kinderen (6 tot 18 jaar) met chronische buikpijn en diarree uit Nederlandse en Belgische ziekenhuizen (‘cases’), en 122 samples van een gezonde controlegroep (5 tot 19 jaar). Ze waren primair geïnteresseerd in het verband tussen de aan- of afwezigheid van D. fragilis (gedetecteerd met PCR) en de calprotectineconcentratie in de ontlasting.

De prevalentie van D. fragilis was 45% (95%-BI 38 tot 51) in cases en 71% (95%-BI 63 tot 79) in de controlegroep, dus statistisch significant verschillend. De prevalentie nam af met de leeftijd, van 67% (95%-BI 57 tot 76) onder 5- tot 9-jarigen tot 31% (95%-BI 22 tot 42) onder 15- tot 19-jarigen. De mediane calprotectineconcentratie in D. fragilis-positieve samples was identiek aan die in de D. fragilis-negatieve samples, mediaan < 50 μg/g.

De afwezigheid van een verband tussen D. fragilis en een verhoogde calprotectineconcentratie, evenals de hogere prevalentie van D. fragilis in de gezonde populatie, suggereert dat een pathologisch mechanisme ontbreekt en D. fragilis niet pathogeen is. De NHG-Standaard Acute diarree onderschrijft de dubieuze pathogeniciteit van D. fragilis en raadt routineonderzoek af, maar stelt ook dat de huisarts een proefbehandeling kan overwegen bij het ontbreken van een andere verklaring voor gastro-intestinale klachten. Dit onderzoek trekt de pathogeniciteit van D. fragilis verder in twijfel, evenals de plaats van een proefbehandeling, door het ontbreken van een pathologisch mechanisme.

Literatuur

  • Brands MR, et al. No association between abdominal pain and Dientamoeba in Dutch and Belgian children. Arch Dis Child 2019;0:1-4.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen