Nieuws

Geheugenverlies bij statinegebruik?

Gepubliceerd
12 september 2015

Een opmerkelijk onderzoek vindt een associatie tussen het starten van statines – en andere cholesterolverlagende medicatie – en geheugenverlies. Deze associatie bestaat niet bij patiënten die niet met deze medicatie starten.

Onderzoekers keken naar het starten van cholesterolverlagende medicatie en het ontstaan van geheugenverlies. Zij gebruikten voor dit retrospectieve onderzoek gegevens van Britse huisartsen. Er werden uiteindelijk 482.543 patiënten ingesloten die voor het eerst een statine kregen. Zij werden vergeleken met zowel patiënten die andere cholesterolverlagende medicatie kregen als met gezonde patiënten. Bij beide groepen met medicatiegebruik werd in vergelijking met gezonde patiënten een vier keer hoger risico gevonden op geheugenverlies binnen 30 dagen na het starten van de medicatie.

De auteurs worstelden met de vraag hoe ze deze uitkomsten moesten interpreteren. Het vier keer hogere risico klinkt namelijk hoog maar het absolute risico op geheugenverlies is 0,08% (1 op de 1250 patiënten). Daarnaast komt het vergelijkbare risico bij andere cholesterolverlagende medicatie onverwacht en is het moeilijk te begrijpen dat dit risico bij meerdere soorten medicatie zo vergelijkbaar is. De auteurs denken dat het geheugenverlies vaker gedetecteerd wordt omdat patiënten die nieuwe medicatie voorgeschreven krijgen, vaker onder controle staan.

Wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk? Er bestaat een kans dat een patiënt zich na het starten met statine meldt met geheugenverlies, dit is een bijwerking die ook vermeld staat in de bijsluiter. Het absolute risico op deze bijwerking is laag en is mogelijk dus niet altijd toe te schrijven aan de statine en andere oorzaken van geheugenverlies moeten ook overwogen blijven worden.

Strom BL, et al. Statin therapy and risk of acute memory impairment. JAMA Intern Med 2015;175:1399-1405.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen