Nieuws

Gelooft u in sprookjes?

Gepubliceerd
4 april 2013
Voordat ik 18 jaar geleden in mijn praktijk begon, heb ik enkele jaren waargenomen. In meerdere praktijken werd indertijd verwacht dat je naast de patiëntenzorg ook de contacten met artsenbezoekers waarnam. Als ze werden afgebeld, zouden ze misschien niet meer terugkomen. Aan het eind van de ochtend zag je dan één of twee artsenbezoekers die hun product kwamen aanprijzen. Er waren artsenbezoekers die met een geweldig inhoudelijk verhaal probeerden indruk te maken, je had er ook die een vriendelijke babbel hielden en bij het weggaan nog even hun product onder de aandacht brachten. Ik weet nog goed dat ik na zo’n bezoek, hoewel ik dacht dat ik niet zou worden beïnvloed, toch regelmatig dat ene merk NSAID voorschreef dat sneller zou worden opgenomen.

Beïnvloeding

In dit nummer besteden we volop aandacht aan de relatie tussen de farmaceut en de huisarts. In een beschouwing geeft Zamire Damen een overzicht van onderzoek dat is gedaan naar de beïnvloeding door de farmaceutische industrie op het voorschrijven in de huisartsenpraktijk. De helft van de huisartsen ontvangt artsenbezoekers en denkt dat anderen hierdoor wel maar zijzelf niet worden beïnvloed. In een commentaar bespreekt Paul Janssen hoe het zit met de onderbouwing van het voorschrijven van de relatief nieuwe DPP-4-remmers bij diabetes. In een journaaltje bespreekt Hans van der Wouden een Cochrane-review waarin werd gekeken of door de farmaceut gesponsord onderzoek andere resultaten laat zien dan onderzoek dat vanuit andere bronnen wordt gefinancierd. Drie verschillende bijdragen en alle auteurs komen tot dezelfde conclusie: de farmaceut geeft een te positief beeld van zijn product. Wat farmaceuten ook doen – huisartsen bezoeken, nieuwe geneesmiddelen uitbrengen of onderzoek doen – uit alles blijkt dat het om commerciële bedrijven gaat met maar één doel: winst maken. En zij zijn daar goed in. Als zij huisartsen bezoeken, schrijven huisartsen hun product vaker voor. Als zij nieuwe geneesmiddelen op de markt brengen, dan claimen zij dat hun product veel voordelen biedt ten opzichte van de ‘oude’ geneesmiddelen. Als zij geneesmiddelenonderzoek doen, komt hun product er beter uit (zowel op werking en bijwerkingen als op conclusies) dan het product waarmee ze het vergelijken. Vanuit hun standpunt is hier niets mis mee, hun missie is geslaagd.

Motieven

Vanuit het standpunt van de arts spelen nobeler motieven. Medicijnen spelen een belangrijke rol bij de behandeling en wij kunnen niet zonder. We willen immers het beste voor onze patiënt. Daarom willen wij er snel van op de hoogte worden gebracht als er nieuwe medicijnen zijn die andere mogelijkheden bieden; als ze er zijn dan willen wij onze patiënten deze middelen niet onthouden. Wat dat betreft willen wij maar al te graag geloven wat farmaceuten beweren, want als het zo is als zij zeggen dan doen wij ons werk als arts beter. Gelooft u in sprookjes? Lees de drie artikelen en u staat weer met beide benen op de grond.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen