Praktijk

‘Gelukkig hoeft die ring nooit meer af!’

Gepubliceerd
4 februari 2010

Niet meer uit bed kunnen komen

Ik kreeg op een gegeven moment ontzettend zere handen en in het begin denk je dat het vanzelf wel zal overgaan, maar het werd steeds erger. Vooral ’s ochtends had ik heel veel pijn; op een gegeven moment kon ik bijna niet meer uit bed komen omdat ik niet op mijn handen kon steunen. Ik had ook wel wat last van mijn benen, als ik lang stil had gezeten bijvoorbeeld, maar de pijn in mijn handen was het ergst.

Prednison: een wondermiddel

Uiteindelijk ging ik toch maar naar de dokter en die schreef me direct prednison voor. Nou dat is wel een wondermiddel, hoor! De klachten werden meteen een stuk minder en met een dag of twee drie zei ik tegen mijn man: ‘Ik voel mijn handen helemaal niet meer!’ De pijn was gewoon helemaal verdwenen. Eerst kreeg ik 30 mg prednison per dag, maar na zes weken moest ik terugkomen voor controle, en toen werd dat teruggebracht naar 20 mg. Met steeds een paar weken tussentijd werd dat zo langzamerhand afgebouwd tot 5 mg. Pas geleden kwam ik bij een andere arts en die vond dat ik wel helemaal kon stoppen. Maar toen kwam de pijn weer terug. Nu zit ik weer op 5 mg per dag en dan voel ik ’s morgens mijn handen nog wel een beetje, maar overdag gaat het heel goed. De dokter heeft gezegd dat het wel anderhalf of twee jaar kan duren voor ik helemaal van de medicijnen af ben.

Leven met je klachten

Al heb ik alle vertrouwen in die prednison, ik ben soms toch wel een beetje bang dat de pijn weer terugkomt, want het was echt heel vervelend. Je probeert wel zoveel mogelijk je gewone dingen te blijven doen, maar ik had heel veel pijn. Het is niet leuk, hoor, dat je dit soort klachten krijgt als je ouder wordt. Ik werd vorig jaar 70 en mijn rijbewijs moest worden verlengd, maar dan moet je een herkeuring krijgen. Toen bleek opeens mijn bloeddruk te hoog. Ik zei tegen mijn man: ‘Nou moet het wel een keertje ophouden, want ik vind er zo niet veel meer aan!’ Nu moet ik namelijk ook nog medicijnen innemen tegen die hoge bloeddruk. Je gaat op die manier steeds meer dingen slikken, en eigenlijk hou ik daar niet zo van. Gelukkig is het wel goed gekomen met mijn rijbewijs en is dat weer verlengd.

Bijwerkingen bijzaak

Bij mij had de prednison niet veel bijwerkingen. Ik kreeg natuurlijk wel een beetje een opgeblazen gezicht, zeker toen ik nog 30 mg moest slikken. Ik kreeg van iedereen te horen: ‘Joh, wat krijg je een dik gezicht. Ben je zoveel aangekomen?’ Maar dan zei ik dat het van de prednison kwam. Leuk is zo’n opgeblazen gezicht natuurlijk niet, maar ik zat er niet zo mee. Ik ben allang blij dat ik behoorlijk klachtenvrij ben. Ik doe nu regelmatig handengymnastiek. Dan doen mijn knokkels nog wel pijn, maar ik zet toch door, want ik denk dat het goed is om mijn handen een beetje soepel te houden. Ook werden mijn handen dik. Ik kan bijvoorbeeld mijn trouwring niet meer af krijgen, maar dat is gelukkig niet erg… we zijn nu bijna 51 jaar getrouwd, dus die ring hoeft nooit meer af!

H&W nodigt bij iedere nieuwe standaard een patiënt uit om over zijn ervaringen te laten vertellen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen